Skip to main content

Αγωνία για την επενδυτική βαθμίδα με φόντο την αύξηση των επιτοκίων

Η κυβέρνηση αναμένει σήμερα την ετυμηγορία ενός ακόμα οίκου αξιολόγησης του καναδικού DBRS.

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι το 2024 επιστρέφει η δημοσιονομική πειθαρχία, με κάποιες ευελιξίες, και εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής την ερχόμενη Πέμπτη. Στα καθ΄ ημάς, η κυβέρνηση αναμένει σήμερα την ετυμηγορία ενός ακόμα οίκου αξιολόγησης του καναδικού DBRS. Ο συγκεκριμένος οίκος αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ και κατατάσσει το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, με προοπτικές σταθερές.

Ακολουθούν στις 17 του μηνός ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο μόνος που διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, στο Ba3 με προοπτική σταθερή. Αν και οι προσδοκίες είναι υψηλές, θεωρείται σχεδόν απίθανο να προχωρήσει σε τριπλή αναβάθμιση της Ελλάδας.

Η καθυστέρηση στην διεξαγωγή των εκλογών, πιθανότατα εντός του Μαΐου χαμηλώνει τις προσδοκίες, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις, για ένταξη της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Standard & Poor’s στις 21 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα με προοπτική σταθερή, στις τον Οκτώβριο του 202. Ο κύκλος των αξιολογήσεων για το α΄ εξάμηνο θα κλείσει στις 9 Ιουνίου με τη δεύτερη εντός του έτους αξιολόγηση από την Fitch.

Αλλωστε δεν έχει περάσει καιρός από τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα τους FT για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα τους προσεχείς μήνες, εφόσον  συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ως προς τον χρόνο της αναβάθμισης, εκτίμησε πως το πιθανότερο είναι να συμβεί αμέσως μετά τις εκλογές χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί και πριν την διεξαγωγή τους.

Όλα αυτά εξελίσσονται σε μία συγκυρία κατά την οποία την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται μία ακόμα αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5% από την ΕΚΤ και τα λεγόμενα «γεράκια» να μην παύουν να επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε μια προσπάθεια ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2%. Μόλις χθες ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλία Βιλερουά Ντε Γκαλώ, μιλώντας στο France Info, αν και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός είναι «κοντά στο υψηλότερο σημείο», ωστόσο εκτίμησε ότι «θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2% στα τέλη του 2024 με αρχές του 2025.

Σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκιο ακόμα και πάνω από 4% του επόμενους μήνες. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ οι αναλυτές δεν αποκλείουν το επιτόκιο να ξεπεράσει το 6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της FED κ. Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν. Mιλώντας στο Κογκρέσο ξεκαθάρισε ότι τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώνονται για την οικονομία, ιδιαίτερα για την αγορά εργασίας, μπορεί να οδηγήσουν τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας σε υψηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο, με την τράπεζα να τα διατηρεί εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να καμφθεί ο πληθωρισμός. Η συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 21-22 Μαρτίου, κατά την οποία οι αξιωματούχοι της τράπεζας θα ενημερώσουν και για τις τριμηνιαίες οικονομικές τους προβλέψεις.