Skip to main content

Βρετανία: Μείωση των κερδών στις περισσότερες εταιρείες  το γ΄ τρίμηνο

Περισσότερες βρετανικές εταιρείες ανέφεραν πτώση των πωλήσεών τους τελευταίους τρεις μήνες από εκείνες που ανέφεραν αύξησή τους, παρά την άρση των περιορισμών στα περισσότερα μέρη της οικονομίας, όπως δήλωσε το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BCC) χθες Πέμπτη.

«Οι οικονομικές συνθήκες παρέμειναν εξαιρετικά αδύναμες το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο οικονομολόγος του BCC Σούρεν Τιρού.

Η τριμηνιαία οικονομική έρευνα του BCC -η μεγαλύτερη του είδους της στη Βρετανία- έδειξε ότι το 46% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά το γ΄ τρίμηνο, σε σύγκριση με το 73% που ανέφεραν μείωση κατά το β΄ τρίμηνο.

Μόνο το 27% των 6.410 επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν μεταξύ 24 Αυγούστου και 14 Σεπτεμβρίου ανέφεραν υψηλότερες πωλήσεις σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα.

Οι κλάδοι της φιλοξενίας και της εστίασης -που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς- είναι πιθανότερο να αναφέρουν περαιτέρω πτώση των πωλήσεων.

«Ενώ η πτώση των δεικτών δραστηριότητας επιβραδύνθηκε καθώς η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου άνοιξε σταδιακά, παραμένουν αρκετά χαμηλά από τα επίπεδα προ πανδημίας με ελάχιστα σημάδια ταχείας ανάκαμψης σε σχήμα V», δήλωσε ο Τιρού.

Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 μετά την κατάρρευση της παραγωγής τον Απρίλιο και τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή τον Ιούλιο ήταν 11% χαμηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου έτους.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Άντι Χάλντεϊν, ανέφερε την Τετάρτη ότι η παραγωγή στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 3% με 4% κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση και τόνισε ότι όσοι έχουν μια λιγότερο αισιόδοξη άποψη, ενδέχεται να υπονομεύσουν την ανάκαμψη.

Περί του 41% ​​των επιχειρήσεων στην έρευνα του BCC αναμένουν οι πωλήσεις να βελτιωθούν τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 35% που προβλέπει μείωση.

Ωστόσο, το BCC δήλωσε πως η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και τα τοπικά lockdowns, εγκυμονούν τον κίνδυνο τα πρόσφατα κέρδη να αντιστραφούν.

«Τα οικονομικά σημάδια από την πανδημία αρχίζουν να φαίνονται», κατέληξε ο Τιρού.

Πηγή: Reuters