Skip to main content

Αναθεωρημένες κλίμακες και κατάργηση τεκμηρίων

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Τον «οδικό χάρτη» της φορολογικής πολιτικής που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση κατά την τετραετή θητεία της, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2023, παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στο 6ο «Αthens Law Forum on Taxation», που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός επεσήμανε ότι πέραν της μείωσης του εισαγωγικού συντελεστή φόρου από το 22% στο 9%, της διατήρησης του αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ και της προσαύξησής του κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθιερώσει μία νέα προοδευτική κλίμακα φορολόγησης για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. 
Τόνισε, επίσης, ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σχεδιάζει τη σταδιακή μείωση και εν τέλει την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης στη φορολογία εισοδήματος.

Οι παρεμβάσεις
Αναλυτικά, ο κ. Βεσυρόπουλος επεσήμανε στην ομιλία του τα εξής:
Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις που θα προβλέπουν:
* Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019 και στο 20% για το 2020.
* Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
* Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα μειωμένου από 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας.
* Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα.
* Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ και με προσαύξηση του συγκεκριμένου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι τέσσερα παιδιά.
* Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
* Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για τρία χρόνια και επανεξέτασή του κατά τον τέταρτο χρόνο.
* Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων.
* Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.
* Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία.
* Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

Μεσοπρόθεσμοι στόχοι
Παράλληλα με αυτές τις άμεσες ρυθμίσεις έχουν τεθεί και μεσοπρόθεσμοι στόχοι, οι οποίοι ως προς την υλοποίησή τους κινούνται χρονικά εντός των ορίων της θητείας αυτής της κυβέρνησης. 
Συγκεκριμένα, ο κ. Βεσυρόπουλος έκανε λόγο για:
* Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης στη φορολογία εισοδήματος. Το μέτρο αυτό συνδέεται με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των έμμεσων τεχνικών ελέγχων.
* Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
* Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ.
* Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Ο υψηλός συντελεστής θα πάει στο 22% από το 24% που είναι σήμερα και ο χαμηλός στο 11% από το 13% που είναι σήμερα.
* Μείωση του ΦΠΑ για το πακέτο των τουριστικών υπηρεσιών (διαμονή και εστίαση) από το 13% στο 11% για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση
Στον τομέα της φορολογικής πολιτικής εντάσσονται μεγάλες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Η μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια έχει στόχο τόσο τη διευκόλυνση των συναλλαγών και την εξασφάλιση της ακεραιότητας και της αυθεντικότητας των εκδιδόμενων ηλεκτρονικών τιμολογίων κατά την έκδοση και την αποστολή τους, όσο και την απλοποίηση των διαδικασιών. 
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας θα λάβει υπ’ όψιν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε:
* Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων για τις επιχειρήσεις.
* Κατασκευή υποδομών ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, για να μην χρειάζεται ο πολίτης να επισκέπτεται τις εφορίες.
* Ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά και από το σπίτι του. Θα διεκπεραιώνονται αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά διαδικασίες όπως η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών και γονικών παροχών ακινήτων με ηλεκτρονικό τρόπο και από το γραφείο του συμβολαιογράφου.
 

«Μία στις τρεις βεβαιώσεις του ΚΕΦΟΜΕΠ έχει ακυρωθεί στα δικαστήρια»
Κατά τον χαιρετισμό του στο ίδιο συνέδριο, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η κεντρική έννοια για το αύριο της φορολογικής διοίκησης και είναι μεταρρυθμίσεις που τις χρειάζεται όλη η χώρα». Πρόσθεσε δε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να έχουμε ηλεκτρονικά την έκδοση για τον φόρο της μεταβίβασης ακίνητων». Σημείωσε, επίσης, ότι «είναι πολύ σημαντικό μαζί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να υπάρξει και μια αλλαγή νοοτροπίας στον μηχανισμό μας. Παρακολουθώ κάποια πρώτα στοιχεία της πορείας των δικαστικών υποθέσεων σε βεβαιώσεις της περιόδου 2014-2016 και με έχει θορυβήσει το γεγονός ότι από τις βεβαιώσεις προστίμων της περιόδου εκείνης τουλάχιστον το 33% έχει ήδη ακυρωθεί στα δικαστήρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΦΟΜΕΠ. Το νούμερο θα αυξηθεί γιατί και άλλες υποθέσεις εκκρεμούν». Κλείνοντας, στάθηκε στην έμφαση που δίνει η ΑΑΔΕ στην κεντρικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και στην ενοποίηση χαρτοφυλακίου και δυνάμεων, ώστε πρώτα και πάντα να δίνει έμφαση στις μεγάλες οφειλές.