Skip to main content

Το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους έθεσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων φέρεται να έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ενώ σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν οι συνάδελφοί του υπουργοί.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο -0,3%.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συζήτηση στην Ευρωομάδα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, καθώς υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των 2,8 δισ.

Ως προς τα ορόσημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, επεσήμαναν οι πηγές του υπουργείου, επανεπιβεβαιώθηκε στο Eurogroup ότι αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα».

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έθεσε το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων. Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν και οι 18 υπουργοί.

Ο κ. Τσακαλώτος, ενημέρωσε το σώμα πως ήδη 1,5 δισ. από την προηγούμενη δόση δόθηκαν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου πετυχαίνοντας το στόχο που είχε τεθεί. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο ξεκίνησε να πληρώνει στα μέσα Ιουλίου, έως το τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές 1,45 δισ. ευρώ από το 1,8 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουνίου -δηλαδή πάνω από το 80% των χρημάτων έφτασε στην πραγματική οικονομία.