Skip to main content

Πόλος έλξης οι αναδυόμενες αγορές και το 2021

Της Ζωρζέτ Ζολώτα 
[email protected]

Συνεχίζεται το κυνήγι των αποδόσεων μέσα στο 2021, με τις αναδυόμενες αγορές να συνεχίζουν να προσελκύουν δισεκατομμύρια δολάρια όσο οι τολμηροί επενδυτές αναζητούν μεγαλύτερο αντίκρισμα εκτός «συνόρων» του ανεπτυγμένου κόσμου όπου κυριαρχούν ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η διαδρομή του χρήματος ξεκινά από την άφθονη ρευστότητα που διοχετεύουν οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου και διέρχεται μέσα  από τα κανάλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος για να καταλήξει, μεταξύ άλλων, στις αναδυόμενες αγορές.

Χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Ρωσία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και η Πολωνία θα πρωταγωνιστήσουν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των έμπειρων παικτών των αγορών. Ήδη πάνω από 17 δις δολάρια έχουν διοχετευθεί σε 30 αναδυόμενες αγορές μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2021, επιβεβαιώνοντας πως το κύμα των κεφαλαίων προς την Ασία, την Λατινική Αμερική ή την ανατολική Ευρώπη θα παραμείνει ισχυρό ύστερα από τα 360 δις δολάρια που καταγράφηκαν μέσα στο 2021, επισημαίνουν οι Financial Times σε πρόσφατο δημοσίευμα.

Μεγάλη μερίδα επενδυτών ποντάρει σε μια αύξηση της ζήτησης για εμπορεύματα και άλλα προϊόντα από την Κίνα, τη μοναδική οικονομία που κινήθηκε πέρσι σε ρυθμούς ανάπτυξης αντί της συρρίκνωσης στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Υψηλές προσδοκίες καλλιεργούνται επίσης από την επεκτατική οικονομική πολιτική που χαράσσει η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ και η οποία αναμένεται να προκαλέσει αλυσίδα θετικών αντιδράσεων στην παγκόσμια οικονομία. Σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, η Ταϊλάνδη βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των αναδυόμενων αγορών λόγω των ισχυρών συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η Ρωσία ακολουθεί στη δεύτερη θέση χάρις, μεταξύ άλλων, στο υποτιμημένο ρούβλι και προσδοκίες για μια τόνωση των τιμών του πετρελαίου μόλις επιταχυνθούν οι μαζικοί εμβολιασμοί και ανακάμψει η παγκόσμια ζήτηση. Την επαναφορά της τουριστικής κίνησης στην Ασία προεξοφλούν οι επενδυτές, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ταϊβάν που κατάφερε να μηδενίσει τη μετάδοση των κρουσμάτων επί οκτώ διαδοχικούς μήνες.

Σε αυτό το αφήγημα, οι κεντρικές τράπεζες του ανεπτυγμένου κόσμου επιτελούν διπλό έργο. Αφενός διασφαλίσουν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Αφετέρου ενθαρρύνουν μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα κεφαλαίων μεταξύ ανεπτυγμένου και αναδυόμενου κόσμου.  Αναμφίβολα υπάρχουν κίνδυνοι από αυτή τη συσσώρευση κεφαλαίων σε χώρες που δεν πληρούν πάντα προδιαγραφές σταθερότητας. Από την άλλη πλευρά, οι ενέσεις ρευστότητας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες των ώριμων οικονομιών μαζί με τις γραμμές swap που άνοιξε η Fed με αρκετές κεντρικές τράπεζες του αναδυόμενου κόσμου και τα έκτακτα δάνεια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν αποτρέψει την αποσταθεροποίηση των αναδυόμενων αγορών κάτω από τις συνθήκες αυτής της συνεχιζόμενης πανδημικής κρίσης.