Skip to main content

Σ. Αναστασόπουλος: Επιτρέψαμε την επανεμφάνιση των χειρότερων σεναρίων

«Επιτρέψαμε, λόγω της καθυστέρησης, την επανεμφάνιση των χειρότερων σεναρίων για την Ελλάδα, σε μια χρονική στιγμή  μάλιστα που διαμορφώνεται ένα διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα αβέβαιο με τις εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές Ευρωπαϊκές χώρες, το Brexit και την αναζήτηση του νέου δόγματος πολιτικής για το εμπόριο και τις διεθνείς ισορροπίες από την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου Σίμος Αναστασόπουλος, σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι το θετικό σενάριο που προέκυπτε από τις εξελίξεις στους δημοσιονομικούς δείκτες και την οριακή έστω ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου της περασμένης χρονιάς και οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για μια γρήγορη και θετική κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης «έχουν πλήρως ανατραπεί και οδηγούν την πραγματική οικονομία, που ήδη βρισκόταν σε δύσκολη θέση από την έλλειψη ρευστότητας, την συσσώρευση χρεών, την αποεπένδυση και την υπερφορολόγηση, σε αδιέξοδο».

«Εμμένουμε στην αξιολόγηση, αντί να επιμένουμε στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων που θα απελευθέρωναν την επιχειρηματικότητα και θα επέτρεπαν την δημιουργία πλούτου και νέων διατηρήσιμων θέσεων εργασίας», συνέχισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Επεσήμανε επίσης ότι η διαρκής ενασχόληση με τη διαπραγμάτευση παρά με την ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα για την ανάπτυξη «δεν βελτιώνει την αξιοπιστία μας, ενισχύει την αβεβαιότητα και αυξάνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης όπως διαπιστώσαμε ξανά και οδυνηρά την περασμένη εβδομάδα με την απαίτηση των θεσμών,  με ομόφωνη και αδιαίρετη έκφραση,  για την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων».

Όπως πρόσθεσε, «αναπόφευκτα η επιφυλακτικότητα των αγορών απέναντι στη δέσμευση μας για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μετατρέπεται σε αμφιβολία για την σταθερότητα, πολιτική και οικονομική και επαναφέρει την αβεβαιότητα και τη συζήτηση για το Grexit».

Ο κ. Αναστασόπουλος υπογράμμισε ότι «πάση θυσία θα πρέπει να αποφύγουμε την επάνοδο κλίματος πολιτικής ρευστότητας και συνθηκών διαρκούς αβεβαιότητας στην οικονομία που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη δημοσιονομική σταθερότητα και εντείνουν τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου και των αγορών». 

Στάθηκε στη σημασία που έχει η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης για την επιστροφή των καταθέσεων και των επενδυτών, προσθέτοντας ότι πέρα από την άρση των capital controls και την παροχή ρευστότητας, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αποκατάσταση της εργασίας.

Είπε επίσης ότι η ενότητα και ο συνεκτικός λόγος του επιχειρηματικού κόσμου θα επιτρέψει την πειστική και πιεστική παρέμβασή του, ώστε η δημόσια διοίκηση να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό στην υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.