Οι μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έβαλαν φρένο στην ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μπορούσε έως τώρα να δικαιολογεί την ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστική του ατζέντα με την ανθεκτική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,1% έναντι ανάπτυξης 0,3% στου τρίτου τριμήνου σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE. Οι οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν κατά μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης 0,2%. Για το σύνολο του 2019, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 1,2%, οριακά λιγότερο από το 1,3% που προέβλεπε η INSEE τον Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση του Μακρόν επιδιώκει την προώθηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία οδήγησε σε απεργίες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, πλήττοντας ιδιαίτερα τη μεταποιητική παραγωγή. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες του κλάδου, που ήταν ήδη αντιμέτωποι με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, μείωσαν την παραγωγή τους κατά 1,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, καθώς οι απεργίες την επιβάρυναν και ένα διυλιστήριο τέθηκε εκτός λειτουργίας για συντήρηση. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν επίσης την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η εγχώρια ζήτηση συνέβαλε 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας στην ανάπτυξη, αλλά η μείωση των αποθεμάτων είχε ως αποτέλεσμα μία μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ η συμβολή του εξωτερικού εμπορίου ήταν ουδέτερη. Σύμφωνα με την INSEE, η αύξηση της κατανάλωσης επιβραδύνθηκε στο 0,2% από 0,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2019, καθώς οι δαπάνες για μεταφορές – τον τομέα που έγιναν περισσότερο αισθητές οι απεργίες – μειώθηκαν 2%.
naftemporiki.gr