Skip to main content

EY: Αναπτυξιακές προοπτικές στη γεωπολιτική αβεβαιότητα

Αναπτυξιακές προοπτικές στη γεωπολιτική αβεβαιότητα «διαβλέπουν» τα στελέχη των μεσαίων επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young.

Συγκεκριμένα, οι διεθνείς επιχειρήσεις (start-ups, νεοφυείς και όσες διαθέτουν κύκλο εργασιών από 1 εκατ. έως 3 δισ. δολάρια) αποδεικνύονται αρκετά ανθεκτικές απέναντι στη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Μάλιστα, το 34% στοχεύει σε ανάπτυξη κατά 6% έως 10% φέτος, υπερβαίνοντας κατά 3 έως 7 ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αναμένει αύξηση 2,7% στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Στο ίδιο πλαίσιο, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, τον αυξανόμενο λαϊκισμό, την ανάπτυξη του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, το 89% «βλέπει» τη σημερινή αβεβαιότητα ως γόνιμο έδαφος με ευκαιρίες ανάπτυξης. Επιπλέον, το 14% φιλοδοξεί να αυξήσει τις πωλήσεις κατά τουλάχιστον 16%.

Οι αναπτυξιακές φιλοδοξίες διαφοροποιούνται ανά γεωγραφική περιοχή

Ενώ στις ΗΠΑ, την κυρίαρχη αγορά διεθνώς, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των επιχειρήσεων προσβλέπει σε μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, κάτω του 5%, στις δύο επονομαζόμενες οικονομίες – τίγρεις του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία, το 42% των επιχειρήσεων στοχεύει σε ρυθμούς ανάπτυξης 6%-10%. Επιπλέον, το ένα τέταρτο (25%) των επιχειρήσεων στις χώρες αυτές, στοχεύει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς 11% έως 15% για φέτος.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, σημειώνει τα εξής: «Η παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα μπορεί να αποτελέσει ένα εύφορο έδαφος με αναπτυξιακές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, αλλά και τους κορυφαίους συμμάχους των επιχειρήσεων, για να ξεπεράσουν τα εμπόδια του σημερινού, διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος.

»Είναι, πλέον, φανερό πως η αστάθεια γίνεται η νέα σταθερά, πάνω στην οποία οι επιχειρήσεις χτίζουν, θέτοντας ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης. Έτσι, και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να βασιστούν στα σημερινά δεδομένα και να αναζητήσουν τις ευκαιρίες που μπορεί να κρύβει το ασταθές περιβάλλον της χώρας μας, για να βρεθούν ξανά στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης».

naftemporiki.gr