Του Άγγελου Τσακανίκα – Επιστημονικoύ συμβούλου του ΙΟΒΕ
Μόλις οριστικοποιηθεί το σκηνικό της συμφωνίας και των τελικών μέτρων που θα τη συνοδεύουν, στη Σύνοδο Κορυφής, το ΙΟΒΕ θα προσπαθήσει να αποτιμήσει το μακροοικονομικό αποτέλεσμά τους στην οικονομία, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι υφεσιακό.
Οπως επισημαίνει στη «Ν» ο Αγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος στο ΙΟΒΕ, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αγγίζουν κυρίως ζητήματα (φορολογικών) εσόδων και πολύ λιγότερο δαπανών, γεγονός που διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει καθοριστικά την οικονομική δραστηριότητα.
Η επίδραση του λεγόμενου αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ, ύψους 35 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα πρέπει επίσης να εκτιμηθεί, καθώς θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά, ανάλογα και με το πεδίο εφαρμογής και την ταχύτητα με την οποία θα αξιοποιηθεί.
Πάντως, είναι φανερό ότι συνολικά η Ε.Ε. εξακολουθεί να κινείται στο ίδιο μοτίβο εφαρμογής λιτότητας, όπως συμβαίνει διαρκώς από το 2008 και μετά, χωρίς τελικά η ευρωπαϊκή οικονομία να μπορεί να εισέλθει σε περίοδο βιώσιμης μεγέθυνσης.
Σε σχέση με το ασφαλιστικό, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι είναι περισσότερο πρόβλημα εισφορών, παρά δαπανών, καθώς με επίπεδα ανεργίας στην περιοχή του 25%-27%, για 2 τουλάχιστον χρόνια, κανένα ασφαλιστικό σύστημα σε καμία χώρα δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμο…