Skip to main content

Προς μια νέα εποχή χαμηλών επιτοκίων

της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Προετοιμαστείτε για μείωση στο κόστος δανεισμού, καθώς ο κύκλος αύξησης επιτοκίων ανά τον κόσμο έφθασε στην κορύφωσή του. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν επενδυτές και αγορές, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες σε Ιαπωνία και Ευρωζώνη καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις, εν μέσω ενδείξεων ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής.

«Βασική μας ανησυχία είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης», τονίζει στο Βloomberg ο Τόνι Κρεσέντσι, στρατηγικός αναλυτής στην Pacific Investment Management. «Προβλέπουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δαιτηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία», υπογραμμίζει.

Αυτό που η Pimco εδώ και καιρό χαρακτήριζε ως «τη νέα φυσιολογική τάξη πραγμάτων» αποτυπώνεται στους υπολογισμούς των οικονομολόγων της JPMorgan Chase & Co., σύμφωνα με τους οποίους το μέσο επιτόκιο ανά τον κόσμο κορυφώθηκε στο 2,82% στις αρχές Φεβρουαρίου. Αν και μέχρι πρότινος ανέμεναν ότι θα φθάσει στο 3% στα τέλη του έτους, τώρα έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους, βλέποντας το μέσο κόστος δανεισμού διεθνώς να υποχωρεί στο 2,5% τον Δεκέμβριο, με μειώσεις από τη FED των ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, Χιλή και Αυστραλία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών που έχουν ήδη ασκήσει χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

Πίσω από τη στροφή προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης κρύβεται η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, η νευρικότητα και έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, η αποδυνάμωση της ζήτησης και ο αναιμικός πληθωρισμός. Οι προβλέψεις οικονομολόγων του BBG κάνουν λόγο για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,6% στο δεύτερο τρίμηνο, από ρυθμούς 4,7% στις αρχές του 2018. Προκλήσεις όπως η αύξηση του χρέους και η γήρανση του πληθυσμού συντελούν στην προς τα κάτω πίεση του κόστους δανεισμού. 

Τα βασικά ερωτήματα για τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι πότε θα αρχίσουν τις επιτοκιακές μειώσεις και τα περιθώρια που έχουν. Αυτή τη φορά, στις προσπάθειές τους για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα «πυρομαχικά» από όσα είχαν και με τις κυβερνήσεις απρόθυμες να συνδράμουν με δημοσιονομικά μέτρα. 

Η προσοχή στρέφεται στη FED και στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τους οικονομολόγους να αναμένουν σήμα από τον πρόεδρο, Τζερόμ Πάουελ, για μείωση επιτοκίων. Επικρατεί όμως διάσταση απόψεων για το πότε. Η Deutsche Bank βλέπει την πρώτη κίνηση τον Ιούλιο, ενώ η JP Morgan τον Σεπτέμβριο. Η Goldman Sachs και Citigroup προβλέπουν αμετάβλητη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ όλο το 2019.

Τουλάχιστον η FED έχει περιθώρια, έχοντας αυξήσει το κόστος δανεισμού τα τελευταία χρόνια. Δεν ισχύει το ίδιο για την ΕΚΤ και την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, όπου το κόστος δανεισμού παραμένει σε ιστορικά χαμηλά ακόμη σε αρνητικά επίπεδα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι συμμετέχει στις 17 Ιουνίου σε συνέδριο στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη, με τους αναλυτές να μην προβλέπουν κάποια μεταβολή. 

Στο συνέδριο της Σίντρα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσδοκούν κάποιο σήμα από τον Μάριο Ντράγκι, καθώς ηΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη νέα πραγματικότητα βραδύτερης ανάπτυξης, εμπορικών εντάσεων και περιορισμένης ευελιξίας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής. Στη Βρετανία, η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη, αν και δεν αναμένεται κάποια κίνηση, καθώς το τοπίο γύρω από το Brexit παραμένει θολό.

naftemporiki.gr