Μέχρι τις 30 Απριλίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πρέπει να επιστρέψει στις αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές φορολογικές υποθέσεις που έχουν προκύψει από εισαγγελικές παραγγελίες και εκκρεμούν για έλεγχο, εν όψει λειτουργίας της νέας Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
Η νέα Διεύθυνση θα είναι πλέον αρμόδια για τον έλεγχο των υποθέσεων αυτών βάσει των διατάξεων που ψηφίστηκαν στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο.
Όπως προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. οι υποθέσεις που μεταφέρονται στις αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές είναι αυτές που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής, οι οποίες υφίστανται την 28/02/2018 στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (όπως ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ, Δ.Ο.Υ., ΥΕΔΔΕ, ΔΙΠΑΕΕ, Κεντρικές Υπηρεσίες, εξαιρουμένων των Τελωνειακών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων).
Η ΑΑΔΕ διατηρεί κατ’ ανώτατο όριο εκκρεμείς εντολές ελέγχου 1.300 Α.Φ.Μ. για τις χρήσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί, των οποίων ο έλεγχος βρίσκεται σε τελικό στάδιο την 28/02/2018 ή που είναι προτεραιοποιημένες για έλεγχο από την Α.Α.Δ.Ε. κατά την ίδια ημερομηνία.
Αρμόδια Αρχή για τη λήψη και παραλαβή των υποθέσεων είναι o Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος εφόσον η εισαγγελική παραγγελία έχει εκδοθεί από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Στις λοιπές περιπτώσεις οι υποθέσεις επιστρέφονται και παραλαμβάνονται αντίστοιχα από τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές που έχουν εκδώσει τις σχετικές παραγγελίες, εντολές και αιτήματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ