Skip to main content

Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται

Την πρόθεσή του να μην υπογράψει συμφωνία που να «ενδυναμώνει την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα.

Είπε ακόμη ότι είναι ανένδοτος σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ άφησε μια χαραμάδα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά δηλώνοντας πως «αλλάζει η σκέψη του γι’ αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του Αιγαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, μια έντιμη συμφωνία έχει ως χαρακτηριστικά, ένα πακέτο πραγματικών, χειρουργικών μεταρρυθμίσεων, μια αναδιάρθωση χρέους που να καθιστά το χρέος βιώσιμο χωρίς κόστος για τους δανειστές και ένα επενδυτικό πακέτο.

«Αν δεν έχουμε αυτά τα τρία μαζί δεν υπογράφουμε. Ως κυβέρνηση, όχι ως Βαρουφάκης. Ξεκάθαρος;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα του χρέους σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί μια απλή αναφορά στη συμφωνία. «Θα υπάρχει ρητή δέσμευση για πολύ συγκεκριμένα μέτρα και έτσι θα θέσουμε ουσιαστικά και ρητά το ζητούμενο, που είναι να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές άμεσα, με μια σωστή αναδιάρθωση του χρέους, μέσα σε μήνες πριν το τέλος του 2015», συνέχισε.

«Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει την μετακίνηση από την ΕΚΤ, των 27 δισ. που έχουν απομείνει από το PSI, καθώς αποκλείουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επειδή είναι βραχυπρόθεσμο χρέος δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως υποστήριξε, η συμφωνία είναι θέμα «μερικών ωρών με καλή πολιτική βούληση από τους ηγέτες, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνγκερ, Ντράγκι, να βρεθούν σε ένα δωμάτιο, να κάνουν μια ολονυκτία, τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, από αυτές που ξέρουν να κάνουν για να βγει λευκός καπνός στις 4 το πρωί».

Τέλος, για την πρόταση των θεσμών ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «το κείμενο που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό αγγίζει τα όρια του προσβλητικού…ήταν ένα προβοκατόρικο κείμενο που προφανώς δεν το εννοούσαν».

«Δεν μπορώ να το φανταστώ ότι το εννοούσαν σαν βάση συμφωνίας, ως μια επιθετική κίνηση, για να τρομοκρατήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται», κατέληξε.