Skip to main content

Λονδίνο, Ν. Υόρκη, Χονγκ Κονγκ παγιδεύονται στην ύφεση της αγοράς ακινήτων

Αμέσως μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και για αρκετά χρόνια τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως είναι το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και η Νέα Υόρκη αψηφούσαν τον οικονομικό κύκλο και έβλεπαν τις αγορές ακινήτων τους να παραμένουν ανθηρές. Φαίνεται ωστόσο ότι δέκα χρόνια μετά λυγίζουν. Δεν μπορούν πια να μείνουν αλώβητα. 

Στο Χονγκ Κονγκ οι τιμές κατοικιών παρουσιάζουν τη μακροβιότερη πτώση από το 2008 και στα προάστια του Λονδίνου καταγράφουν πτώση για πρώτη φορά από το 2011. Μάλιστα στις πιο ακριβές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας κινούνται ήδη 19% χαμηλότερα σε σχέση με το 2014, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της Savills. Στο Βανκούβερ οι πωλήσεις κατοικιών έκαναν βουτιά 32% το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν αισθητά και οι τιμές.

Όσο για το Μανχάταν, είδε τη μέση τιμή των πολυτελών διαμερισμάτων να πέφτει κάτω από το 1 εκατ. δολάρια, για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια. Αντιμέτωπη με τη βαθύτερη ύφεση της αγοράς στέγης από τη δεκαετία του 1980 έρχονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Σίντνεϊ, όπου οι τιμές είναι 11% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2017. 

Σύμφωνα με έκθεση της Knight Frank, στην οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 43 μεγαλουπόλεις, οι τιμές των πολυτελών κατοικίων αυξάνονται με τους βραδύτερους ρυθμούς από το 2012. Σε έκθεσή το τον περασμένο Νοέμβριο το ΔΝΤ προειδοποιούσε για ισχυρές πιέσεις στις τιμές ακινήτων ανά τον κόσμο.

Πηγή: Bloomberg