Skip to main content

Σακελλαρίδη: Εμπιστοσύνη, επενδύσεις, εξαγωγές το τρίπτυχο της ανάπτυξης

Η συμφωνία δεν αποτελεί και οριστική έξοδο από την κρίση και απαιτείται ενεργοποίηση μίας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, που να βασίζεται στο τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, επενδύσεις, εξαγωγές, σημειώνει σε δήλωσή της για τις εξελίξεις στο πρόσφατο Eurogroup η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Συγκεκριμένα, η κ. Σακελλαρίδη σημείωσε ότι στη συμφωνία «περιέχονται θετικά σημεία επί κρίσιμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Η κατ’ αρχήν θετική υποδοχή της από τα διεθνή ΜΜΕ βελτιώνει το κλίμα γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ψυχολογία των εμπορικών εταίρων της χώρας. Αυτό αποτυπώνεται και στις εισηγήσεις για άμεση χαλάρωση των capital controls, ειδικά σε ό,τι αφορά το φρέσκο χρήμα που εισρέει στο τραπεζικό σύστημα. Ετησίως, οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας (εξαγωγές, τουρισμός, μεταφορές, υπηρεσίες) εισφέρουν σχεδόν 55 δισ. ευρώ σε έσοδα, για τα οποία θα πρέπει να υπάρχει πλήρης άρση κεφαλαιακών ελέγχων».

Χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σημαντικό» το γεγονός ότι προβλέπονται ως και 3,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και, ειδικά, των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι οφειλές αυτές αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 1 δισ. ευρώ αφορά επιστροφές ΦΠΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, η επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) εκ μέρους της ΕΚΤ, ενδέχεται να διοχετεύσει ως και άλλα 4 δισ. ευρώ σε όρους ρευστότητας στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, περιορίζοντας, έτσι, σε ένα μικρό-έστω- βαθμό την ασφυξία που επικρατεί στην αγορά.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι, «σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία δεν αποτελεί και οριστική έξοδο από την κρίση, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην Ελλάδα ως το 2020 θα πρέπει να εισρεύσουν ως και 100 δισ. ευρώ ως το 2020, προκειμένου να εδραιωθεί η βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων επιμένει ότι, προς την κατεύθυνση αυτή, απαιτείται η ενεργοποίηση μίας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, που να βασίζεται στο τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, επενδύσεις, εξαγωγές».