Skip to main content

Απώλειες έφεραν οι αναπροσαρμογές στο Χ.Α.

Με απώλειες ολοκλήρωσε σήμερα τις συναλλαγές το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να μην καταφέρνει τελικά να συμπαρασύρει την αγορά στην προσπάθεια της αντίδρασης που επιχείρησε ενδοσυνεδριακά. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,44% στις 825,38 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 1,77%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 837,16 μονάδες και η χαμηλότερη στις 822,24. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 109,54% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 179,58 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 9,95 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, αν υπήρχε μετρητής που να υπολογίζει το βαθμό σύγκλισης δύο απόψεων αυτή την εβδομάδα θα είχε καεί. Από το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές έως και σήμερα δεν είχε διαπιστωθεί μεγαλύτερη απόκλιση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές με την ελληνική πλευρά να παραμένει σταθερά αισιόδοξη για συμφωνία και την πλευρά των θεσμών να κινείται σε εντελώς διαφορετική ρότα. Ίσως όχι απαισιόδοξη αλλά πάντως σε πολύ πιο συντηρητική στάση αναφορικά με το αν και πότε θα κλείσει η συμφωνία. 

Αν μείνουμε στα δεδομένα τότε η εικόνα έχει ως εξής: α) Η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε κάποια κίνηση αύξησης του ELA β) θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα η διαβούλευση με τα τεχνικά κλιμάκια και γ) απομένει ένας μήνας μέχρι να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα. Με αυτά ως ασφαλή δεδομένα η επενδυτική ορατότητα δεν βελτιώνεται εντυπωσιακά, οι καταλύτες που ενδεχομένως θα επέτρεπαν μεγαλύτερη και ενεργότερη δραστηριοποίηση επενδυτών παραμένουν σε ύφεση και η αβεβαιότητα παραμένει. Αυτό το μοτίβο δεν αναμένεται να αλλάξει πριν την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων δεν δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες για την χρονιά και σε γενικές γραμμές οι περισσότερες εταιρίες εμφάνισαν μεγέθη κοντά στα αναμενόμενα. Ξεχώρισαν ∆ιυλιστήρια, Μυτιληναίος, ΕΛΒΑΛ, Lamda Development, JUMBO, Καρέλιας, ΕΥ∆ΑΠ αλλά και μικρές εταιρίες όπως οι MLS, Korres, Πλαστικά Θράκης, AS Company, Flexopack κλπ. Από εκεί και πέρα οι ζημιογόνες εταιρίες διατηρήθηκαν και πάλι ως πλειοψηφικό ρεύμα καθώς οι αδύναμες συνθήκες ζήτησης και ρευστότητας της εγχώριας οικονομίας που επηρεάζουν τις περισσότερες εισηγμένες έδειξαν να κυριαρχούν στο αποτύπωμα της τελικής γραμμής.

Τεχνικά οι 850 μονάδες για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν την φήμη τους ως αντίσταση αφού για τρίτη συνεχόμενη φορά ο Γενικός ∆είκτης έδειξε ανέτοιμος να κατοχυρώσει νέα επίπεδα τιμών πάνω από την ισχυρότερη μεσοπρόθεσμη αντίσταση. Οι τζίροι δεν βοήθησαν σε αυτή την κατεύθυνση αφού μέχρι την Πέμπτη είχαν παραμείνει αισθητά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά η τάση δεν άλλαξε κατεύθυνση, διατήρησε τα αγοραστικά σήματα από MΑCD και κινητούς μέσους 30 και 50 ημερών ενώ το εύρος διακύμανσης του Γενικού ∆είκτη παρέμεινε σφιχτό για μια ακόμα εβδομάδα. 

Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι όλος ο Μάιος έχει κινηθεί οριζόντια διατηρώντας την επαφή του ∆είκτη με τα τοπικά ψηλά από το χαμηλό της κίνησης. Οι αγοραστές σε αυτή την περίοδο έδειξαν περισσότερο να ενδιαφέρονται να προστατεύσουν κάποια ευαίσθητα επίπεδα τιμών (800 μονάδες) παρά να κινηθούν επιθετικά. Ενδεχομένως η φάση στην οποία έχει εισέλθει η αγορά να χρειάζεται και καινούργιους κωδικούς ή περισσότερο φρέσκο χρήμα καθώς όσοι είχαν τοποθετηθεί στα χαμηλά ήδη έχουν δει αποδόσεις που προσεγγίζουν και το 150% σε επιμέρους δεικτοβαρή χαρτιά γεγονός που ίσως να λειτουργεί αποτρεπτικά στην διάθεση ανάληψης νέου ρίσκου ή αύξησης έκθεσης. 

Παρόλα αυτά η μεγάλη διανομή δεν έχει γίνει, οι τζίροι δεν δείχνουν απότομες διακυμάνσεις και οι πτωτικές ημέρες στο σύνολο τους δεν βγάζουν μια πίεση «χωρίς αύριο». Επομένως τα τεχνικά δεδομένα παραμένουν ακόμα αισιόδοξα όσο ο Γενικός ∆είκτης διατηρεί το «8» μπροστά ενώ μια αντίσταση που επαλειμμένα προσεγγίζεται αδυνατίζει χάνοντας την ανθεκτικότητα της.

Στο ταμπλό τώρα, για δεύτερη δεύτερη στη σειρά ημέρα και τρίτη φορά στις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες. Η αξία των συναλλαγών ήταν υψηλή (190 εκατ. ευρώ), λόγω φυσικά των αναδιοργανώσεων στους δείκτες του FTSE 25 και MSCI. Από το σύνολο του τζίρου, τα 87,8 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στις τράπεζες (46,26%) και τα 182,4 εκατ. στις 25 μετοχές του FTSΕ 25 (96% του συνολικού τζίρου). 

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες 1,20% στις 249,66 μονάδες, με εννέα μετοχές του να κλείνουν θετικά, τα Ελληνικά Πετρέλαια να παραμένουν σταθερά και οι υπόλοιπες να κλείνουν αρνητικά. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+5,45%), της ΕΥΔΑΠ (+3,77%), της Jumbo (+2,50%), της Viohalco (+2,47%), της Πειραιώς (+1,60%), της Τιτάν (+1,30%) και της Alpha Bank (+1,21%), ενώ αντίθεταπτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ (-8,06%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-7,07%), του ΟΛΠ (-6,50%), της MIG (-5,67%), της Μυτιληναίος (-4,36%), του ΟΤΕ (-4,27%), της Folli Follie (-4,19%), της Ελλάκτωρ (-3,95%), της ΜΕΤΚΑ (-3,56%) και της Grivalia (-3,02%).

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,36%, με την αξία των συναλλαγών του να ανέρχεται σε 3,15 εκατ. ευρώ. Θετικά έκλεισαν έξι τίτλοι του, μία παρέμεινε σταθερή (Αττικής) και 13 υποχώρησαν (Ιντραλοτ -4,60%, Frigoglass -3,48%, ΕΥΑΠΣ -3,10%, Ικτίνος -2,81%]. Ξεχώρισαν ιδιαιτέρως οι μετοχές των Χαλκόρ με άνοδο 8,42%, Autohellas στο +4,55% και Ελληνικά Καλώδια στο +4,32%. 

Από το υπόλοιπο ταμπλό διακρίθηκε ιδιαιτέρως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, καθώς κατέγραψε άνοδο 9,74% και με σερί επτά θετικών προσήμων. 

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών  (-4,27%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+8,67%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 56 κινήθηκαν ανοδικά, 54 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.