Οι μνήμες της σκληρής λιτότητας από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έμειναν ζωντανές στην Εσθονία, που σήμερα κάνει στροφή 180 μοιρών. Αναγνωρίζοντας ότι πριν από μία δεκαετία έγιναν λάθη που εμβάθυναν την ύφεση και όντας το λιγότερο χρεόμενο κράτος στην Ε.Ε. ετοιμάζεται να βγει στις αγορές και να αυξήσει δραστικά τις δαπάνες της.
Αυτή τη στιγμή η Εσθονία δεν έχει στην αγορά ούτε ένα κρατικό ομόλογο. Αυτό θα αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την έκδοση 10ετους τίτλου, από την οποία θέλει να αντλήσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Ακόμη μία έκδοση ανάλογου μεγέθους σχεδιάζεται για το φθινόπωρο, ενώ μία τρίτη πιθανόν να ακολουθήσει την επόμενη χρονιά. Όπως αναφέρει στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών, Μάρτιν Χέλμε, τα χρήματα θα διοχετευθούν για την τόνωση της ανάπτυξης.
«Στην προηγούμενη κρίση έγιναν λάθη πολιτικής, που οδήγησαν σε βαθύτερη ύφεση. Αυτή η ολοκληρωτική, σκληρή λιτότητα που επεβλήθη επιδείνωσε την κατάσταστη και σήμερα ακολουθούμε διαφορετική προσέγγιση» εξηγεί.
Η σκληρή λιτότητα πέρα από την ύφεση είχε και ακόμη μία επώδυνη επίπτωση για τη χώρα. Την μαζική έξοδο των νέων, που αναζητούσαν εργασία σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με καλύτερους μισθούς.
Μετά την είσοδό της στην Ευρωζώνη το 2011, η Εσθονία σκέφτηκε σοβαρά το ενδεχόμενο δανεισμού από τις αγορές για νέες επεδνύσεις. Ειδικά με την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που μείωσε δραστικά το κόστος δανεισμού για τα μέλη της νομισματικής ένωσης, οι φωνές υπέρ της έκδοσης κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν. Δεν υπερίσχυσαν όμως ποτέ. Εκείνοι που έλεγαν κατηγορηματικά όχι σε δανεισμό είχαν το πάνω χέρι.
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έρχεται να το αλλάξει αυτό. Σήμερα, σύμφωνα με τον Εσθονό υπουργό Οικονομικών, ο δανεισμός από τις αγορές έχει καταστεί αναπόφευκτος.