Skip to main content

Ευρώπη: Γιατί δεν φθάνει το «ζεστό» χρήμα στις επιχειρήσεις

Κυβερνήσεις και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν εξαπολύσει «τσουνάμι» ρευστότητας για την ανακούφιση οικονομιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του Covid-19. Όμως η διστακτικότητα των τραπεζών για ανάληψη ρίσκου, τα υψηλά επιτόκια και η γραφειοκρατία αποτελούν μερικά από τα εμπόδια που φρενάρουν την άμεση πρόσβαση των επιχειρήσεων στην πολυπόθητη ρευστότητα. Η Κομισιόν δεσμεύεται να άρει αυτά τα εμπόδια, ανοίγοντας το δρόμο προς την επιβίωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε να άρει τα εμπόδια, ώστε τα μέτρα ανακούφισης και ρευστότητας να φθάσουν γρήγορα στις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή τους εν καιρώ πανδημίας και δύσκολων επιχειρηματικών συνθηκών.

Παρότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν παρουσιάσει αρκετές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, «η εφαρμογή τους είναι άνιση μεταξύ των χωρών-μελών», παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Εταιρείες και νοικοκυριά που ζητούν απεγνωσμένα ρευστότητα από τις τράπεζες δεν θα πρέπει να συναντούν δυσκολίες, όπως αυξημένα επιτόκια, χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων για δανειοδότηση, «βουνό» γραφειοκρατίας, υπερβολικές προμήθειες από την πλευρά των τραπεζών. καθώς και εξωπραγματικές απαιτήσεις για εγγυήσεις. ανέφερε ο κ. Ντομπρόφσκις σε συνέντευξή του στο BBG.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαδραματίζουν πολύ διαφορετικό ρόλο σε αυτή την πανδημική κρίση από ό,τι στην κρίση προ δεκαετίας. Τότε ήταν η «ρίζα» του προβλήματος που «καταβρόχθισε» δεκάδες δισεκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογουμένων. Αυτή τη φορά όμως είναι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών διοχέτευσης του δημόσιου χρήματος στις επιχειρήσεις, που «διψούν» απεγνωσμένα για ρευστότητα.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εφαρμόζουν άνευ προηγουμένου μέτρα δημοσιονομικής στήριξης αρκετών τρισ. ευρώ, ώστε να βοηθήσουν επιχειρήσεις και εργαζομένους να ξεπεράσουν την κρίση και να αποφύγουν μαζικά λουκέτα. Μεγάλο μέρος των χρημάτων αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω κρατικών εγγυήσεων για τη χορήγηση τραπεζικών δανείων, ώστε να μην ξεμείνουν από χρήματα παρά την απότομη πτώση των εσόδων.

Παρά τον δημοσιονομικό «πακτωλό», ορισμένες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε «ζεστό» χρήμα, όπως δείχνει η έρευνα του SME Group. Πέραν των δυσκολιών που ανέφερε ο κ. Ντομπρόφσκις, οι τράπεζες εμφανίζονται αρκετές φορές διστακτικές στην ανάληψη ρίσκου, όταν οι κρατικές εγγυήσεις δεν καλύπτουν το πλήρες ποσό που αιτούνται οι δανειολήπτες, διαπιστώνεται στην έρευνα.

«Εξετάζουμε εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάποιο είδος ευρωπαϊκού σημείου αναφοράς στα μέτρα ελάφρυνσης, καλύτερες πρακτικές σε επιλεγμένους τομείς, που θα μπορούν να ακολουθήσουν οι θεσμοί ανά την Ε.Ε.», σημείωσε ο κ. Ντομπρόφσκις, κάνοντας λόγο για εβδομάδες όχι μήνες στο χρονικό διάστημα πρόσβασης.

Ένα ακόμη πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. είναι τα διαφορετικά δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Η Γερμανία, για παράδειγμα, ήταν σε θέση να εφαρμόσει πολύ περισσότερα μέρα τόνωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι οι οικονομικές αποκλίσεις απειλούν την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

«Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Εάν μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παραγωγική ικανότητα, τότε θα ανακάμψουμε ταχύτερα και ισχυρότεροι μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBG