Skip to main content

8 χώρες βγαίνουν από τη μαύρη λίστα της Ε.Ε.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Την αφαίρεση από τη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων 8 από τις 17 τρίτες χώρες που είχαν συμπεριληφθεί τον περασμένο μήνα αναμένεται να αποφασίσει στις 23 Ιανουαρίου το Συμβούλιο Υπουργών ΕCOFIN της Ε.Ε.

Πρόκειται για τον Παναμά, τη Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τυνησία, τη Μογγολία, τα νησιά Μπαρμπέιντος, τη Γρενάδα και το Μακάο. Οι εν λόγω χώρες ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, για συνεργασία με την Ε.Ε. στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι οποίες κρίθηκαν ικανοποιητικές από τις κοινοτικές υπηρεσίες. Η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται να ληφθεί χωρίς συζήτηση (σημείο Α), δεδομένου ότι κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν εξέφρασε επιφύλαξη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι εν λόγω χώρες θα παραμείνουν υπό στενή παρακολούθηση προκειμένου να επιβεβαιωθεί η τήρηση των δεσμεύσεων.

Παραμένουν στη λίστα
Αντίθετα, στη «μαύρη λίστα» θα παραμείνουν οι άλλες 9 χώρες (Μπαχρέιν, Γκουάμ, Νησιά Μαρσάλ, Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Αμερικανική Σαμόα, Αγία Λουκία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο), οι οποίες δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής θετικά.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που αποκάλυψε και την παραπάνω πληροφορία, την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος για φορολογικά θέματα, Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις σε Γάλλους δημοσιογράφους στο Παρίσι, είχε προαναγγείλει την έξοδο των 8 χωρών από τη «μαύρη λίστα», χαιρετίζοντας την αποφασιστικότητα των 28 κρατών-μελών.

Κυρώσεις
Για τις χώρες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σε κοινοτικό επίπεδο, όπως ο αποκλεισμός τους από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, ενώ δεν θα περνούν μέσα από το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα κοινοτικά χρήματα. Επιπλέον τα κράτη-μέλη επιβάλλουν και εθνικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων η ενισχυμένη παρακολούθηση ορισμένων συναλλαγών και οι έλεγχοι φορολογούμενων στην Ε.Ε. που επωφελούνται ή χρησιμοποιούν τις δομές των χωρών αυτών. 

Τα «γκρίζα» κράτη
Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο ΕCOFIN εκτός από τη «μαύρη λίστα» ενέκρινε και μια «γκρίζα λίστα» 47 χωρών, οι οποίες δεν τηρούν όλες τις προϋποθέσεις φορολογικής συνεργασίας που έχουν τεθεί σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για τις εξής χώρες: Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αρούμπα, Μπελίζ, Βερμούδες, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μποτσουάνα, Πράσινο Ακρωτήρι, Νησιά Κεϊμάν, Νησιά Κουκ, Κουρασάο, Νησιά Φερόε, Φίτζι, ΠΓΔΜ, Γροιλανδία, Γκουέρνσεϊ, Χονγκ Κονγκ, Νήσος Μαν, Τζέρσεϊ, Τζαμάικα, Ιορδανία, Νήσος Λαμπουάν, Λιχτενστάιν, Μαλαισία, Μαλδίβες, Άγιος Μαυρίκιος, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νάουρου, Νέα Καληδονία, Νίου, Ομάν, Περού, Κατάρ, Άγιος Βικέντιος-Γρεναδίνη, Άγιος Μαρίνος, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σουαζιλάνδη, Ελβετία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ουρουγουάη, Βανουάτου, Βιετνάμ. Στις παραπάνω χώρες έχει δοθεί διορία μέχρι το τέλος του 2018 και 2019, ανάλογα με την περίπτωση, να τηρήσουν όλες τις δεσμεύσεις. Με βάση τη στάση που θα κρατήσουν θα κριθεί αν θα πρέπει να βγουν από την «γκρίζα λίστα» ή αν θα ενταχθούν στη «μαύρη λίστα».