Skip to main content

Βρυξέλλες: Με… φόρους η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης;

Τη θέσπιση νέων φόρων σε επιχειρήσεις και περιβάλλον θα περιλαμβάνει το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η Κομισιόν αναζητεί τρόπους για τη χρηματοδότηση χρέους, συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα τις προτάσεις των Βρυξελλών για τη στήριξη των εθνικών οικονομιών μπροστά στο καταστροφικό πέρασμα του Covid-19. Η άντληση των κεφαλαίων θα γίνεται μέσω δανεισμού της Κομισιόν από τις κεφαλαιαγορές.

Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία προσμένουν το σχέδιο ανάκαμψης της Κομισιόν, καθώς η κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού τις βυθίζει σε ύφεση πάνω από 9% φέτος, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής. Όμως η πρόθεση της Κομισιόν για τη σύσταση ενός Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη των πληττόμενων χωρών με επιδοτήσεις έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις από Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία, που προτιμούν τη χορήγηση δανείων.

Όπως επισημαίνουν στους «FT» Ευρωπαίοι διπλωμάτες, οι Βρυξέλλες πρέπει να βρουν τρόπους αποπληρωμής του χρέους τα επόμενα χρόνια, χωρίς να εξαντλήσουν τα ταμεία της Ε.Ε. Σύμφωνα με πηγές, οι εισηγήσεις της κ. φον ντε Λάιεν θα περιλαμβάνουν και νέες πηγές άντλησης εσόδων, όπως την επιβολή περιβαλλοντικών τελών και φόρων στις επιχειρήσεις. 

Μεταξύ των προτάσεων που αναμένεται να παρουσιασθούν αύριο -και ήδη «σκοντάφτουν» στις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών-μελών- είναι η επιβολή ενός πανευρωπαϊκού φόρου στα πλαστικά απόβλητα. Όπως αναφέρουν οι «FT» στο δημοσίευμά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν την ιδέα στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι από έναν τέτοιο φόρο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν έσοδα 7 δισ. ευρώ ετησίως. Η κ. φον ντερ Λάιεν θα εισηγηθεί να επιτραπεί στις Βρυξέλλες να εκμεταλλευθεί μέρος των εσόδων από τις μεταρρυθμίσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων(ΕΤS). To σύστημα, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αγοράζουν και να πωλούν άδειες για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσε να συνεισφέρει περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. 

Πέραν των προτάσεων για περιβαλλοντικούς φόρους, η Κομισιόν εξετάζει και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου σε επιχειρήσεις που επωφελούνται από την ενιαία αγορά, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να συνεισφέρει έως και 10 δισ. ευρώ ετησίως στα ευρωπαϊκά ταμεία. Παράλληλα, η φορολόγηση μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως το Facebook και Google, θα μπορούσε να αποδώσει περίπου ένα δισ. ετησίως, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις. 

Τα σχέδια της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης θα παρουσιασθούν μία εβδομάδα αφότου Γερμανία και Γαλλία ένωσαν τις δυνάμεις τους πίσω από την πρόταση για ένα Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ.ευρώ χρηματοδοτούμενο μέσω της έκδοσης χρέους, σε μια ιστορικής σημασίας στροφή για το Βερολίνο. Όμως οι δύο χώρες δεν εξήγησαν πώς θα αποπληρωθεί αυτό το χρέος, αφήνοντας τις απαντήσεις στην Κομισιόν. 

Στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες εξασφαλίσουν την υποστήριξη των Βρυξελλών σε κάποια από τις προτάσεις τους, τότε θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει ένας νέος, πανευρωπαϊκός δίαυλος εσόδων για τα ταμεία της Ε.Ε. από την καθιέρωση του ΦΠΑ.

Οι υφιστάμενες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. αποτελούν μέρος των εσόδων από ΦΠΑ και τελωνειακούς δασμούς. Στο παρελθόν, η Ε.Ε. είχε έσοδα από φόρο στην υπερπαραγωγή ζάχαρης.

Η χρηματοδότηση του χρέους αποτελεί ένα μόνο από τα ζητήματα που καλείται να διευθετήσει η Κομισιόν. Τα υπόλοιπα αφορούν τον τρόπο στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης: Εάν θα είναι υπό τη μορφή επιχορηγήσεων ή δανείων και των όρων που θα συνοδεύουν τη χρηματοδότηση. Παρότι Γερμανία και Γαλλία τάσσονται υπέρ των επιχορηγήσεων, η συγκεκριμένη ιδέα απορρίπτεται από το «Κουαρτέτο της Λιτότητας» -Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, που αντιπροτείνουν τη σύσταση ενός έκακτου ταμείου που θα χορηγεί δάνεια.

naftemporiki.gr