Skip to main content

Παρέμεινε στη ζώνη των 840 μονάδων το Χ.Α.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 850 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα με απώλειες, καθώς μετά τη νέα αποτυχία αρκετά χαρτοφυλάκια προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,65% στις 840,22 μονάδες, περιορίζοντας στο 3,48% τα κέρδη της εβδομάδας. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 857,14 μονάδες και η χαμηλότερη στις 837,60. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 16,82% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 66,53 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 4,71 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, καθώς οι «επικίνδυνες» ημερομηνίες του Ιουνίου πλησιάζουν και η συμφωνία με τους πιστωτές φαίνεται να βρίσκεται ακόμα σε στάδιο συζητήσεων αυξάνεται ο βαθμός νευρικότητας της Αγοράς. Οι νέες πληροφορίες από τις συναντήσεις σε Ρίγα και Βρυξέλλες ουδόλως άλλαξαν την κατάσταση διατηρώντας το κλίμα αναμονής στους επενδυτές

Η ειδησεογραφία εμπλουτίστηκε με κάποια μεγέθη τριμήνου κυρίως από μικρές εταιρίες ενώ στο τέλος της εβδομάδας δύο επιχειρηματικές συμφωνίες (Τράπεζα Πειραιώς και Frigoglass) αναζωογόνησαν κάπως το περιεχόμενο νέων το οποίο μονότονα περιστρέφεται γύρω από την ελληνική διαπραγμάτευση. 

Κατά τα άλλα η διττή εικόνα που παρουσιάζει η αποτύπωση των εξελίξεων εντός και εκτός των συνόρων φαίνεται να προβληματίζει τους εμπλεκόμενους στο βαθμό που οι δύο προσεγγίσεις φαίνεται να απέχουν πολύ μεταξύ τους. Οι αποστάσεις στις διατυπώσεις δεν περιορίζονται μόνο στο επίπεδο των αναλύσεων ή των εκτιμήσεων αλλά προέρχονται και από επίσημους φορείς που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα στην διαπραγμάτευση αυξάνοντας την αβεβαιότητα αλλά και την αμηχανία όσων επενδυτών κινούνται σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Τεχνικά οι 850 μονάδες θα απαιτήσουν περισσότερη συναλλακτική δύναμη για να διασπασθούν καθώς η χρονοσειρά του Γενικού ∆είκτη φλέρταρε αρκετές φορές ανεπιτυχώς με την διάσπαση της την εβδομάδα που πέρασε. Το ανοδικό σενάριο δεν έχασε την ισχύ του παρά την γρήγορη κίνηση έως τις 790 μονάδες η οποία είχε το χαρακτήρα διόρθωσης και αναχαιτίστηκε σχετικά εύκολα από τους αγοραστές. Οι 850 μονάδες δεν είναι ένα τυχαίο νούμερο ή μια περιοχή που συγκλίνουν κάποιοι πυθμένες με κάποιες κορυφές. Σε αυτό το επίπεδο συμπληρώνεται το 61,8% της διόρθωσης μεταξύ υψηλού και χαμηλού έτους και η υπέρβαση του σε κλείσιμο ανοίγει ένα νέο παράθυρο πιθανοτήτων για την επαναπροσέγγιση των υψηλών έτους. 

Η Αγορά συσσωρεύει πολύ προσεκτικά με μικρό σχετικά εύρος διακύμανσης το οποίο μετά από καιρό φαίνεται και στις βασικές μετοχές του δείκτη που οδήγησαν την Αγορά από τα χαμηλά στα τρέχοντα επίπεδα. Η διόρθωση που προηγήθηκε έχει αποφορτίσει ουσιωδώς τους ταλαντωτές οι οποίοι κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα ενώ όλοι οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι παραμένουν αγορασμένοι. Συμπερασματικά η άρνηση της αγοράς να πληρώσει χαμηλότερες τιμές δείχνει ότι οι πωλητές στερούνται της απαραίτητης δυναμικής που θα τους έθετε και πάλι οδηγούς της τάσης. 

Επιπλέον η εικόνα διανομής που θα έπρεπε να θέσει σε εγρήγορση κάποια ισχυρά αντανακλαστικά εξόδου δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί σε τζίρους 150 – 200 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι η ανοδική τάση δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια της και αναμένουμε το επόμενο σινιάλο ανοδικής διαφυγής.

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε στις 251,15 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,19%, ενώ στο -2,80% βρέθηκε ο τραπεζικός δείκτης και στις 668,23 μονάδες. Μάλιστα, εκ των 128,5 εκατ. τεμαχίων που διακινήθηκαν σήμερα στην αγορά, τα 111,4 εκατ. αποτελούν τις συναλλαγές στον τραπεζικό κλάδο. 

Από τον FTSE 25, πτωτικά έκλεισαν οι 14 μετοχές του, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν οι μετοχές της Eurobank (-4,79%), της Motor Oil (-3,47%), της Alpha Bank (-3,38%), του ΟΤΕ (-3,29%), της Εθνικής (-2,40%), της ΔΕΗ (-2,32%) και του ΟΠΑΠ(-1,96%).

Αντίθετα, οκτώ μετοχές έκλεισαν θετικά, εκ των οποίων οι μετοχές της MIG (+6,67%), της Τιτάν (+3,71%), της Folli Follie (+2,52%), της Viohalco(+1,35%), της Τέρνα Ενεργειακή(+1,43%) και της Grivalia (+1,35%), να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο. 

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών  (-3,29%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+4,67%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 50 κινήθηκαν ανοδικά, 55 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.