Skip to main content

Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψω πακέτο που μαθηματικά δεν βγαίνει

«Aυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή δεν είναι η επόμενη δόση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία για το come back.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις προέκριναν τι πρέπει να υποσχεθούν για να πάρουν τις επόμενες δόσεις, «υπόσχονταν πράγματα που ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν».

Εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με κόψιμο κάποιων επικουρικών συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά «μόνο για να πάρουμε τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης και σε λίγους μήνες να είμαστε στην ίδια κατάσταση». «Αυτό», πρόσθεσε, «δεν το θέλουμε ούτε εμείς, ούτε εσείς, ούτε οι δανειστές». 

«Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο το οποίο από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι αριθμητικά συνεπές, αν αποδεικνύεται ότι μαθηματικά δεν βγαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει κατανόηση, αλλά και πολιτικοί περιορισμοί, καθώς οι ομόλογοί του -όπως είπε- του λένε «έχεις δίκιο, αλλά πώς να τα περάσουμε από το κοινοβούλιο». 

«Ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις είναι μαραθώνιες», συνέχισε, «δεν έχει να κάνει με το ότι διαφωνούμε σε μια σειρά θεμάτων, συμφωνούμε στα περισσότερα, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συμφωνία πρέπει να υπερβεί την κρίση και να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας». 

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το υπόδειγμα της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει και πως το ελληνικό χρέος πρέπει να «ξανασχεδιαστεί». Πάντως, κατά τον κ. Βαρουφάκη, ακόμα και αν εξαφανιζόταν το χρέος, το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν θα είχε λυθεί. 

Εξάλλου, είπε ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού στον ΦΠΑ και δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές.

Ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά όχι υπέρ του ξεπουλήματος σε ελάχιστες τιμές. Έκανε λόγο για ένα λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων με διατήρηση μεριδίων από το κράτος που θα χρησιμοποιηθούν ως περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα υπαχθούν σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για επενδύσεις (με ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).

Ακόμη, μίλησε για μεγάλο αριθμό άμεσων ξένων επενδύσεων που περιμένουν και πρόσθεσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία της χώρας με τους εταίρους οι επενδύσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να απεγκλωβιστεί από τα κόκκινα δάνεια ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που αποτελεί και μέρος της διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί προς τους εταίρους  στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι είναι πάρα πολλές και αφορούν μεταξύ άλλων μια ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.