Skip to main content

Τουρκία: «Υψηλής τάσης» τα κόκκινα δάνεια ενεργειακών

Μία από τις χειρότερες «κληρονομιές» της περσινής νομισματικής κρίσης για την Τουρκία είναι τα κόκκινα δάνεια ενεργειακών επιχειρήσεων ύψους 13 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει άμεσα την διαδικασία της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, αλλά αρκετοί τραπεζίτες ευελπιστούν ότι πρώτα θα συμφωνήσει σε εγγυήσεις και υψηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θεωρείται «υψηλής τάσης» σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο πραγματοποιήσει συνενεντεύξεις με περισσότερους από δέκα τραπεζίτες, επενδυτές, συμβούλους και στελέχη επιχειρήσεων, η Άγκυρα είναι σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα προκειιμένου να καταλήξουν σε ένα σχέδιο, το οποίο θα τους προστατεύει από τις μεγάλες ζημίες επί χρέους, που αποσύρεται από τους ισολογισμούς τους.

Στόχος είναι να υπάρξει «πακετάρισμα» μέρους των δανείων προκειμένου να πωλθούν σε ξένους επενδυτές ενδεχομένως ύστερα από μία διετία. «Το διακύβευμα είναι υψηλό καθώς συνιστά ένα από τα πολλά βήματα, που έχει να ακολουθήσει η Τουρκία για να βγει από την κρίση και να ανακόψει ένα νέο ξεπούλημα της λίρας» σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Όπως επισημαίνει πρέπει μεταξύ άλλων να διορθώσει την κατάσταση στην δοκιμαζόμενη αγορά ακινήτων και τον κλάδο κατασκευών. 

Το πόσο γρήγορα και αξιόπιστα θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των ενεργειακών κόκκινων δανείων θα μπορούσε να καθορίσει το εάν η μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής θα σταθεροποιήσει το νόμισμά της και θα επιστρέψει σε ανάπτυξη ή θα αποτύχει να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα κινδυνεύσει με νέα κρίση. 

naftemporiki.gr