Skip to main content

Σε χαμηλό 22 μηνών η μεταποίηση

Μεγάλη πτώση παρουσίασε η παραγωγή στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, ως αποτέλεσμα της εξασθενημένης ζήτησης τόσο από το εσωτερικό όσο και από τις διεθνείς αγορές.

Αντίστοιχα, από την πλευρά των εταιρειών παρατηρήθηκε εξορθολογισμός του παραγωγικού μηχανισμού, ενώ ακολούθησε μείωση της απασχόλησης και υποχώρηση των επιπέδων αποθεμάτων. Εν τω μεταξύ, οι χρεώσεις περιορίστηκαν λόγω των έντονων ανταγωνιστικών πιέσεων, επιβαρύνοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους λόγω του ταχύτερου ρυθμού αύξησης του κόστους.

Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) παρέμεινε κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για όγδοο συνεχή μήνα τον Απρίλιο.

Κλείνοντας στις 46,5 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 48,9 μονάδες του Μαρτίου, η πρόσφατη τιμή του δείκτη ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2013.Η ταχύτερη συρρίκνωση της παραγωγής στα εργοστάσια συνέβαλε στην υποχώρηση του κύριου δείκτη τον Απρίλιο – τη σημαντικότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 22 μηνών.

Η απότομη και επιταχυνόμενη μείωση της παραγωγής τόσο των ενδιάμεσων όσο και των κεφαλαιουχικών αγαθών ήταν ακόμα ένας παράγοντας που οδήγησε στη μείωση του κύριου δείκτη. Αντίθετα, η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών κατέγραψε περαιτέρω αύξηση, μολονότι βραδύτερη.

Ο συνολικός όγκος των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο, και με αισθητά ταχύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα. Το γεγονός αυτό επιμήκυνε την τρέχουσα ακολουθία μείωσης των συνολικών νέων παραγγελιών σε οκτώ μήνες.

Η εξασθένηση των παραγγελιών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Αναφορές των μελών του πάνελ υπογράμμισαν ότι η αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια έδρασαν ανασταλτικά ως προς το ενδιαφέρον των πελατών.

Η απασχόληση επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης τον Απρίλιο, έχοντας αυξηθεί μέτρια κατά τη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων μηνών. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν οριακός.

Εξακολούθησε η έλλειψη της πίεσης στην παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων του τομέα, ενώ περαιτέρω δριμεία υποχώρηση καταγράφηκε στα επίπεδα των αδιεκπεραίωτων εργασιών τον Απρίλιο. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ταχύτερος σε διάστημα τριών μηνών.

Τα επίπεδα των αγορών που πραγματοποίησαν οι κατασκευαστές μειώθηκαν περαιτέρω τον Απρίλιο, καθώς επιβραδύνθηκαν οι γραμμές παραγωγής. Ο βαθμός μείωσης της αγοραστικής δραστηριότητας κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας ήταν ο σημαντικότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2013, ενώ οδήγησε και πάλι σε υποχώρηση των αποθεμάτων προμηθειών, μολονότι με ελαφρώς μέτριο ρυθμό.

Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ ο ρυθμός μείωσης παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος σε σύγκριση με τον έντονο ρυθμό που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ο έντονος ανταγωνισμός ώθησε τους παραγωγούς αγαθών σε περιορισμό των τιμών χρέωσης, με σκοπό την υποστήριξη των πωλήσεων. Ο ρυθμός μείωσης ήταν δριμύς και ο ταχύτερος που έχει σημειωθεί σε διάστημα οκτώ μηνών. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε παρά το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους κατέγραψε υψηλό δέκα μηνών, και ενώ μέλη του πάνελ ανέφεραν υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, τις οποίες συνέδεσαν, εν μέρει, με το εξασθενημένο ευρώ.

Τέλος, τα στοιχεία της έρευνας του Απριλίου υπέδειξαν τον πέμπτο συνεχή μήνα όπου καταγράφηκε αύξηση του χρόνου παράδοσης προμηθειών. Ο βαθμός επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών ήταν, στην πραγματικότητα, ο σημαντικότερος από τον Ιανουάριο του 2014.