«Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης “νόμων υπό αίρεση” στην Ελλάδα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup στο Άμστερνταμ.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπήρξε συμφωνία για τα μέτρα ύψους 3% επί του ΑΕΠ. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, το πακέτο των μέτρων έχει διαμορφωθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις, ενώ πρόσθεταν ότι «μόλις πριν μια εβδομάδα, κάποιοι τις χαρακτήριζαν “μονομερείς ενέργειες”».
«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν τα μέτρα επαρκή για τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένοι Ιουλίου», έλεγαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, και συμπλήρωναν ότι το ΔΝΤ αποδέχεται το πακέτο των μέτρων, αμφισβητεί όμως ότι θα καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη συνεδρίαση του Eurogroup η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία υποστήριξαν την ελληνική θέση ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση «μέτρων υπό αίρεση» θα είναι επιβαρυντική για το οικονομικό κλίμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ φέρεται να ζήτησε να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα των προληπτικών μέτρων.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους.
Κυβερνητικές πηγές αποτιμούσαν θετικά το tweet του κ. Ντέισελμπλουμ για πιθανή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την λήψη τελικής απόφασης.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.