Skip to main content

DW: Αναζητώντας έναν έντιμο συμβιβασμό

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για συμβιβαστική λύση μεταξύ Ελλάδας και εταίρων μετά την «αποτυχία» της Ρίγα, ενώ η προειδοποίηση για δημοψήφισμα παραμένει στο τραπέζι, γράφει η Deutsche Welle σε σημερινό δημοσίευμά της.

Με μια νέα διαπραγματευτική ομάδα η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει τους δανειστές για την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Βρίσκεται όμως αντιμέτωπη με «ιδεοληψίες», υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

«Είναι φανερό ότι ιδίως οι τεχνοκράτες, που στελεχώνουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, επιδεικνύουν μία παράλογη επιμονή στην υλοποίηση, εκ μέρους της νέας ελληνικής κυβέρνησης, απαιτήσεων, τις οποίες δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσει ούτε η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Διότι πολύ απλά δεν θα έβρισκε πλειοψηφία ούτε στην προηγούμενη Βουλή, πόσο μάλλον στη νέα Βουλή. Οι απαιτήσεις αυτές εν πολλοίς δεν έχουν καμία σχέση με δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά αντίθετα αποτελούν απαύγασμα νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών», λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Διαφορετική άποψη εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποστηρίζοντας ότι η «μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο». «Το χρονικό περιθώριο για ανεύρεση λύσης μειώνεται», υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ουσιαστικές προτάσεις από την ελληνική πλευρά, χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Σε αυτή τη βάση πρέπει να συζητήσουμε, αλλά ο χρόνος πιέζει», σημειώνει.

Ελληνική «ιδιαιτερότητα» ο εγκλωβισμός στο μνημόνιο;

Ο επικεφαλής της Κεντροδεξιάς στο Στρασβούργο υπενθυμίζει ότι πέντε χρόνια μετά την έναρξη του μνημονίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που παραμένει εγκλωβισμένη σε πρόγραμμα διάσωσης, ενώ οι υπόλοιπες χώρες βγαίνουν ενισχυμένες από το δικό τους πρόγραμμα και έχοντας πλέον τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούν το χρέους τους από τις αγορές.

«Τέσσερις από τις πέντε χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα βοήθειας είναι πλέον σε θέση να αυτοχρηματοδοτηθούν. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος της αλληλοβοήθειας που ακολούθησε η Ευρώπη στην κρίση με την παροχή βοήθειας ως αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις, είναι σωστός. Πιστεύουμε ότι και στην Ελλάδα μπορεί να πετύχει, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να δραστηριοποιηθεί η ίδια η ελληνική κυβέρνηση», δηλώνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην Deutsche Welle.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος κάνει λόγο για «φιάσκο» στη Ρίγα και απομόνωση της Ελλάδας – μίας Ελλάδας που, όπως υποστηρίζει, βρέθηκε μόνη της απέναντι στις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης. «Εντάξει, ήταν ένα φιάσκο,18 προς 1, επικυρώθηκε» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Αλλά ήταν ένα χρήσιμο φιάσκο, δηλαδή πήρε το μήνυμα απ’ ότι αντιλαμβάνομαι ο Πρωθυπουργός και προσπαθεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά και το περιεχόμενο των προτάσεων. Αν θα τα καταφέρει είναι άλλο ζήτημα, αλλά πήρε το μήνυμα και αυτό είναι εντυπωσιακό κατά την άποψή μου».

Συμφωνία ή δημοψήφισμα τον Μάιο;

Οι ευρωπαίοι Πράσινοι είχαν ζητήσει να γίνει ειδική συζήτηση για την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά σχεδόν όλες οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες απέρριψαν τη σχετική πρόταση. Ο Φίλιπ Λάμπερτς, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα προϋπολογισμού, λέει ότι συμφωνεί με πολλές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επικρίνει το γεγονός ότι μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα έχουν περάσει τρεις μήνες με διαδικαστικά ή άλλα θέματα, που δεν αφορούν την ουσία του προβλήματος.

«Συμφωνώ με πολλά από όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ασκεί κριτική στη λιτότητα. Το πρόγραμμα για την Ελλάδα ήταν μία αποτυχία, πρέπει να το διορθώσουμε. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να το διορθώσουμε δεν είναι να δίνουμε μαθήματα στους υπόλοιπους. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να ελπίζω ότι θα γίνει σοβαρή συζήτηση στον χρόνο που μας χωρίζει μέχρι τις 11 Μαΐου και θα έχουμε τελικά μία συμφωνία τον Μάιο».

Τί γίνεται όμως εάν η Ελλάδα επιμείνει στην αρχική θέση της και οι δανειστές στις δικές τους; Για την Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της Αριστεράς στο Στρασβούργο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να κάνει πίσω. «Θα πρέπει να συνεχίζει να διατυπώνει με σαφήνεια τη θέση της», λέει η Γκάμπι Τσίμερ στην Deutsche Welle. «Εάν υποχωρήσει τώρα, εάν παραδώσει ουσιαστικά την εντολή που της έδωσαν οι ψηφοφόροι, τότε η κυβέρνηση θα έφευγε μέσα σε δύο εβδομάδες και η Ακροδεξιά θα φάνταζε ως η μόνη άφθαρτη – εντός εισαγωγικών – πολιτική δύναμη. Δεν έχει λοιπόν άλλη επιλογή ο από το να υπερασπίσει την εντολή που του ανέθεσε το εκλογικό σώμα».

Ήδη τον Ιανουάριο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία. Απαντώντας στο ερώτημα, αν το δημοψήφισμα φαίνεται σήμερα πιο πιθανό από τις αρχές της χρονιάς, ο Έλληνας ευρωβουλευτής δηλώνει: «Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε δημοψήφισμα, διότι το δημοψήφισμα θα σηματοδοτεί ουσιαστικά την αποτυχία της διαπραγματευτικής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης και θα θέσει τον ελληνικό λαό αντιμέτωπο με πολύ σκληρά διλήμματα. Η λογική θα έλεγε, και από τις δύο πλευρές να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ούτως ώστε να βρούμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Αλλά βέβαια άλλο είναι ο έντιμος συμβιβασμός και άλλο η άτακτη οπισθοχώρηση».

Πηγή: Deutsche Welle