Skip to main content

To Βrexit κρατάει μακριά τους «μνηστήρες» για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη

Ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας, Φίλιπ  Χάμοντ, έχει ήδη σημάνει την εκκίνηση της κούρσας για τη διαδοχή του Μαρκ Κάρνεϊ στο «τιμόνι» της Τράπεζας της Αγγλίας.  Το Brexit όμως θολώνει το τοπίο και όσον αφορά τη διαδοχή Κάρνεϊ, με την αβεβαιότητα γύρω από το οριστικό διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση να κρατούν κάποιους υποψηφίους στο περιθώριο.

Για τη Βρετανία δεν είναι συνηθισμένη μια ανοικτή πρόσκληση για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης. Όμως η θητεία Κάρνεϊ –που αποτελεί τον πρώτο μη-βρετανικής καταγωγής που ανέλαβε διοικητής στην Τράπεζα της Αγγλίας- θεωρείται επιτυχημένη για την οικονομική διπλωματία της χώρας και η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να προωθήσει το μοντέλο της «παγκόσμιας Βρετανίας», ειδικά αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρώπη.

Η κορυφαία θέση στην Τράπεζα της Αγγλίας μένει κενή την 1η Φεβρουαρίου του 2020, τότε που ο καναδικής καταγωγής Κάρνεϊ παραδίδει τα σκήπτρα, έπειτα από εξαετή θητεία. Προτού αναλάβει καθήκοντα στην Τράπεζα της Αγγλίας, είχε διατελέσει επί πενταετία επικεφαλής στην κεντρική τράπεζα του Καναδά, στη διάρκεια της οποίας προσεγγίσθηκε από τον προκάτοχο του Χάμοντ, τον Τζορτζ  Όσμπορν, σε διεθνείς συναντήσεις τους το 2012.

Ο επόμενος όμως διοικητής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας θα βρεθεί αντιμέτωπος τόσο με πολιτικές, όσο και με οικονομικές προκλήσεις, όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας, αλλά και τις μακροπρόθεσμες χρηματοοικονομικές σχέσεις με την Ε.Ε. Και το Brexit φαίνεται προς το παρόν να αποθαρρύνει τους επίδοξους υποψηφίους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters