Tης Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Οριακή άνοδος του τιμάριθμου στο καλάθι της νοικοκυράς καταγράφηκε πέρυσι, η οποία αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών σε καφέ, φρούτα, γάλα, αναψυκτικά, ενώ, στον αντίποδα, υποχώρηση τιμών καταγράφηκε στα έλαια, στο ψωμί και τη ζάχαρη, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία εκδίδεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών.
Συγκεκριμένα, η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του εγχώριου δείκτη τιμών τροφίμων και μη αλκοολούχων κατέγραψε οριακή αύξηση 0,4% το 2018, ενώ η αντίστοιχη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σταθερά υψηλότερη από την εγχώρια, φθάνοντας το 1,7%.
Πιο αναλυτικά, πτώση τιμών καταγράφεται στο ψωμί και τα δημητριακά (-0,3%, από -1,4% το 2017), στο κρέας (-0,1%, από -1,1%), στα έλαια και λιπαρά (-1,7%, από 8%) και στη ζάχαρη και τα συναφή (-0,9%, από -0,2% το 2017). Από τα αλκοολούχα ποτά, στα οινοπνευματώδη (-0,1%, από 0,3% το 2017) και το κρασί (0,7%, από 0,9%). Στα υπόλοιπα αγαθά, η τάση είναι θετική και πολύ πιο ήπια, σε σύγκριση με το 2017. Η άνοδος είναι εντονότερη στον καφέ, τσάι, κακάο, όπως και το 2017 (3,3%, από 12,2%), ενώ και στα φρούτα καταγράφεται αύξηση τιμών κατά 1,7%. Στα αλκοολούχα ποτά συνολικά, η μεταβολή των τιμών είναι μηδενική, ενώ στα μη αλκοολούχα καταγράφεται άνοδος της τάξης του 1,7% το 2018.
Να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το 2018 η μέση τάση των τιμών σε βασικά αγαθά τροφίμων είναι πτωτική σε σχέση με το 2017 και φθάνει κατά μέσο όρο τις 168 μονάδες (από 175 το 2017), με τους δείκτες τιμών κρέατος, γαλακτοκομικών, ελαίων και ζάχαρης να μειώνονται κατά 2%, 5%, 15% και 22%, αντίστοιχα. Αντίθετα, ο δείκτης τιμών των δημητριακών εμφάνισε αύξηση κατά 9% το 2018, σε σχέση με το 2017.