Skip to main content

Σε ναδίρ σχεδόν οκταετίας η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης κατέρρευσε τον Μάρτιο, καθώς τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω των μέτρων ανάσχεσης του κορωνοϊού βούλιαξαν την παραγωγή και τους αναλυτές να προειδοποιούν για ακόμη μεγαλύτερη πτώση τους προσεχείς μήνες.

Εργοστάσια, καταστήματα και σχολεία έχουν βάλει «λουκέτο» ανά την Ευρώπη, εν μέσω του γενικού lockdown που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις, οδηγώντας σε κατάρρευση της ζήτησης για αγαθά, καθώς οι καταναλωτές, έντονα προβληματισμένοι για τις προοπτικές απασχόλησης, έχουν μειώσει τις δαπάνες και, σύμφωνα με τις οδηγίες, μένουν σπίτι.

Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στο 44,5 τον Μάρτιο, σε επίπεδα χαμηλότερα της πρώτης εκτίμησης(44,8) και έναντι 49,2 του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη από τα μέσα του 2012, κατά την εποχή κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και πολύ πιο κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο επιμέρους δείκτης παραγωγής «βούλιαξε» στο 38,5 από 48,7, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009.

«Ακόμη και η πτώση του ΡΜΙ σε ναδίρ επτάμιση ετών δεν αποκαλύπτει τη μεγάλη υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας», τονίζει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Σε ελεύθερη πτώση και η ζήτηση, με τον επιμέρους δείκτη νέων παραγγελιών σε ναδίρ 11ετίας, στο 37,5 από 49,4 και στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία 23 ετών του δείκτη.

naftemporiki.gr