Μετά από μία συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει με κέρδη, ολοκληρώνοντας ανοδικά την εβδομάδα, μετά από δύο εβδομάδες πτώσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,50% στις 768,67 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 3,26%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 776,67 μονάδες και η χαμηλότερη στις 757,46. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 16,61% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 84,46 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 7,50 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Secutiries, Μ. Χατζηδάκη, με τον χρόνο και την ρευστότητα να κινούνται στα κόκκινα η εβδομάδα που ξεκινάει είναι ίσως η κρισιμότερη της χρονιάς. Την προσεχή Τετάρτη φαίνεται ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων θα είναι έτοιμη να αξιολογηθεί από το Eurogroup ενώ πλέον οι διαθέσιμοι πόροι χρηματοδότησης έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ο βαθμός αβεβαιότητας και η νευρικότητα στην χρηματιστηριακή αγορά οδήγησε για μια ακόμα εβδομάδα τις διακυμάνσεις σε ακραία επίπεδα με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο.
Τα σενάρια που πλέον ανοίγονται είναι δύο: Συμφωνία ή μερική συμφωνία με τους πιστωτές που θα απελευθερώσει μέρος ή το σύνολο της επόμενης δόσης ή ρήξη που θα επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας οδηγώντας ενδεχομένως μεσοπρόθεσμα ακόμα και σε πιστωτικούς περιορισμούς κεφαλαίων. Αν και η περίοδος που προηγήθηκε είχε μια σειρά από συναντήσεις και επαφές σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο που είχαν χαρακτήρα σύγκλισης και μεγαλύτερης κατανόησης, οι πρόσφατες αστοχίες που σημειώθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες και η διαφορά αντίληψης που σε επιμέρους ζητήματα σημειώνεται διατηρεί ψηλά το βαθμό εγρήγορσης. Για αυτό το λόγο το αποτέλεσμα της ερχόμενης Τετάρτης κρίνεται από κάθε άποψη κρίσιμο και καθοριστικό προσδιορίζοντας πολύ περισσότερα από μια βραχυπρόθεσμη κίνηση των χρηματιστηριακών δεικτών.
Πέρα από τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, η ερχόμενη εβδομάδα θα κινηθεί και στο ρυθμό δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων για την χρήση του 2014. Στους 61 ισολογισμούς (26% του συνόλου) που έχουν ως τώρα δημοσιευθεί η εικόνα εφόσον απομονωθεί ο θόρυβος των έκτακτων αποτελεσμάτων (αποτίμηση αποθεμάτων) και οι μεγάλες προβλέψεις των τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητική. Εφόσον εξαιρεθούν οι εταιρίες διύλισης που έχουν ισχυρή επίδραση σε όλα τα μεγέθη κερδοφορίας τα λειτουργικά κέρδη εμφανίζονται αυξημένα κατά 12,4% και τα καθαρά κέρδη προσεγγίζουν τα 850 εκατ. ευρώ έναντι 204 εκατ. ευρώ το 2013. Το δ’ τρίμηνο δείχνει μια κατά αρχάς ανθεκτική εικόνα σε περιθώρια κερδοφορίας ενώ οι μερισματικές διανομές εμφανίζονται πιο γενναιόδωρες και πιο πολυπληθής από πέρυσι.
Τα τεχνικά δεδομένα διατηρούν την απαισιόδοξη στάση καθώς η ανοδική διόρθωση εξαντλήθηκε πολύ νωρίτερα από τις κομβικές 810 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο η ανάλωση χρόνου χωρίς την καταγραφή νεότερου χαμηλού έχει συμπιέσει τα περιθώρια αναμονής στους βραχυπρόθεσμους δείκτες αυξάνοντας τις πιθανότητες για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης. Ήδη ο ΜΑCD βρίσκεται σε κομβικό σημείο αναζητώντας μια ήπια ανοδική συνεδρίαση για να γυρίσει, οι ταλαντωτές έχουν επιστρέψει σε ουδέτερες ζώνες και οι κινητοί μέσοι έχουν μειώσει τις αποστάσεις από τον Γενικό Δείκτη.
Οι τζίροι μετά από την αναμενόμενη προοδευτική κόπωση της ειδικής συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής έχουν σταθεροποιηθεί κάτω από τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ δείγμα αναμονής της πλειοψηφίας της επενδυτικής κοινότητας.
Συμπερασματικά αυτή η αναμονή δίνει ένα πόντο υπέρ των αγοραστών οι οποίοι θα εδραιώσουν την παρουσία τους πιο πειστικά με ένα κλείσιμο πάνω από τις 800 μονάδες.
Στο ταμπλό, ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη μόλις 0,07% στις 227,09 μονάδες, καθώς η πτώση δεικτοβαρών μετοχών “ροκάνισε” τη δυναμική της Πειραιώς, της ΔΕΗ και της Eurobank.
Η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 5,92% στα 0,34 ευρώ, παρ’ ότι έφτασε το πρωί έως το ιστορικό χαμηλό των 0,3010 ευρώ (-6,23%).
Ισχυρά κέρδη από τη ΔΕΗ (+5,19%), κάνοντας ένα μίνι ράλι στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της δεχόταν πιέσεις. Επίσης, ξεχώρισε και η Aegean (+4,93%), με την αγορά να υποδέχεται θετκά τα σχέδια για νέες επενδύσεις με στόχο την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά, καθώς και η Jumbo που έκλεισε στο +4,31%.
Στον αντίποδα, πτώση 1,64% σημείωσε η Alpha Bank στα 0,30 ευρώ, με όγκο 30 εκατ. τεμάχια. Με πτώση 0,89% στα 1,11 ευρώ έκλεισε η Εθνική, παρ’ ότι έφτασε να χάνει έως 7,14% στα 1,04 ευρώ.
Με ισχυρές απώλειες 11,87% στα 0,1410 ευρώ έκλεισε η MIG διακινώντας όγκο 6 εκατ. τεμάχια. Πτωτικά κινήθηκαν 13 μετοχές του FTSE 25, εκ των οποίων η MIG στο -11,88%, ο ΟΤΕ στο -1,81%, ο ΟΠΑΠ στο -1,60%, η Μυτιληναίος στο -1,25%, η ΕΥΔΑΠ στο -1,12%, η ΜΕΤΚΑ στο -1,14% και η ΓΕΚ Τέρνα στο -1,85%.
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,71% στις 810,33 μονάδες, με άξια αναφοράς τη Λάμδα για το +9,01% που κατέγραψε πραγματοποιώντας συναλλαγές 58,1 χιλ. τεμαχίων. Ιδιαίτερα κινητική και η Ιντραλοτ στο +1,99% με 126 χιλ. τεμάχια όγκο.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+3,62%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος της Υγείας (-3,29%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 58 κινήθηκαν ανοδικά, 57 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.