«Σε μια νέα συμφωνία είμαστε διατεθειμένοι να διασφαλίσουμε ακόμη ευνοϊκότερους όρους. Υπάρχουν διαπραγματευτικά περιθώρια. Αλλά, παρακαλώ, σεβαστείτε τις υποχρεώσεις σας! Είναι πραγματικά ατυχής αυτή η συγκυρία». Πρόκειται για τη χαρακτηριστική αποστροφή κοινοτικής πηγής η οποία δείχνει να απορεί με την έκβαση των εξελίξεων στην Ελλάδα.
«Το διάστημα που προηγήθηκε υπήρξε μεγάλη δυσκολία στη συλλογή στοιχείων από την Ελλάδα, αλλά μαθαίνουμε ότι η Αθήνα αποκλίνει από τους στόχους, λόγω σημαντικής πτώσης των εσόδων τους τελευταίους τρεις μήνες. Η κατάσταση χρειάζεται σταθεροποίηση. Πολύ γρήγορα», υπογραμμίζει ο συνομιλητής της «Ν» που συμμετέχει στη χάραξη της οικονομικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Δούναι και λαβείν»
Η ίδια πηγή δηλώνει κατηγορηματικά ότι μια νέα συμφωνία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προβλέπει τις εξής παραμέτρους:
- Να στηρίζει τη «νομισματική σανίδα σωτηρίας»
- Να παρέχει περαιτέρω «ανακούφιση» στην εξυπηρέτηση του χρέους
- Να υποστηρίζει επενδύσεις μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων
και συγχρόνως
- Να μην διαγράφει χρέος
- Να μην αναιρεί την «υπεύθυνη δημοσιονομική συμπεριφορά»
- Να μην ανακόπτει την πορεία των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
«Μην θυσιάσετε τις θυσίες»
Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, με τους πολιτικούς χειρισμούς της τελευταίας περιόδου, «η Ελλάδα μπλέκει σε ένα πρόβλημα που δεν ήταν αναγκαίο, υπό την έννοια ότι, μετά από όλη αυτήν την ομολογουμένως σκληρή προσαρμογή, η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε βιώσιμα επίπεδα».
H Koμισιόν θεωρεί ότι η εξάρτηση της Ελλάδας από τη χρηματοδότηση της τρόικας είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να εφαρμόσει «πολλές αλλά όχι όλες» τις μεταρρυθμίσεις. Ειδικότερα, η Ελλάδα εντάσσεται στην κατηγορία των κρατών – μελών που έχουν επιτύχει «κάποια πρόοδο».
Οι μεταρρυθμιστικές επιδόσεις στην Ε.Ε.
Περιορισμένη πρόοδος: 49%
Κάποια πρόοδος: 37%
Καμία πρόοδος: 7%
Ουσιαστική πρόοδος: 6%
Πλήρης εφαρμογή: 1%
*Υπηρεσίες της Κομισιόν
«Δεν μπορείς να επενδύεις έτσι γενικώς, αν δεν παίρνεις υποστήριξη από τις παραγωγικές εξελίξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής στις Βρυξέλλες, κληθείς να σχολιάσει την απουσία ενός δραστικού προγράμματος επενδύσεων παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών που προσέφυγαν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ (1000€, σε τιμές 2010)
Ως προς τις ανισορροπίες της Ευρωζώνης; «Είναι βέβαιο ότι χώρες με μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο θα πρέπει να λάβουν μέτρα ενθάρρυνσης της εγχώριας ζήτησης και να καταστήσουν έτσι την προσαρμογή πιο συμμετρική». Σημειωτέον, στην κλίμακα εντάσεως παρακολούθησης (1 έως 6 ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία – με εμπορικό πλεόνασμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ- βρίσκεται στο επίπεδο 3.
Το ιστορικό της ευρωκρίσης
2007 κρίση subprime
2008 χρηματοπιστωτική κρίση
2009 οικονομική κρίση
2010 κρίση δημόσιου χρέους
2011-12 συστημική απειλή για την ΟΝΕ
2013-14 Χρόνια στασιμότητα;
*Υπηρεσίες της Κομισιόν
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η Ευρώπη επανακάμπτει», δηλώνει η ίδια πηγή, η οποία απαντά και στην κριτική που ασκείται σε βάρος των τεχνικών κλιμακίων και των οικονομικών επιστημόνων της Επιτροπής: «Μας χαρακτηρίζουν ‘εραστές της λιτότητας’. Θα πρέπει όλοι να θυμηθούμε την επεκτατική πολιτική που προηγήθηκε με το οικονομικό πακέτο του 2009». Αναφορικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους; «Η ΕΕ ‘τρέχει’ χρέος της τάξης του 90% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας».
Ε.Ε. των 28
Ακαθάριστο χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ
2014: 88,1%
2015: 88,3%
2016: 87,6%
Δημοσιονομικό έλλειμμα σε ποσοστό του ΑΕΠ
2014: 3%
2015: 2,7%
2016: 2,3%
*Υπηρεσίες της Κομισιόν
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas