Skip to main content

Deutsche Bank: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια για την πορεία της Ελλάδας αναλύει η Deutsche Bank, αποτιμώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ιδιαίτερα εκείνων που επακολούθησαν της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup.

Σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μόνο το πρώτο βήμα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Από τότε ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων πιστωτών, ωστόσο δεν υπάρχουν συζητήσεις για τη χρηματοδότηση.

Από τότε, η πρόοδος είναι μικρή. Οι διαφωνίες είναι ακόμη πολλές, ενώ εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, από την ακριβή μορφή και τη θέση των διαπραγματεύσεων έως και την ίδια την έκταση των θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν.

Από την προηγούμενη Τετάρτη έως σήμερα, από τις διαπραγματεύσεις υπήρξαν δύο σημαντικές ενδείξεις, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Η πρώτη είναι μια συνεχής επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας. Η δεύτερη είναι ότι υπήρξε ταχεία επιδείνωση της ταμειακής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Για να επιτευχθεί, επομένως, μια συμφωνία απαιτούνται δύο βήματα. Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης του προγράμματος, ώστε να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις και το δεύτερο η συμφωνία να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή.

Στο τέλος του παιχνιδιού

Για να επιτευχθεί η συμφωνία, σύμφωνα με την Deutsche Bank, θα πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Στη βάση αυτής της παραδοχής, υπάρχουν τρία εναλλακτικά σενάρια.

Σενάριο 1: Αποτυχία συμφωνίας και αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΚΤ (μέσω της επιλεξιμότητας ως εγγυήσεων των ελληνικών τίτλων και του συστήματος πληρωμών Target ΙΙ).

Εάν επιβεβαιωθεί, θα τεθούν σε εφαρμογή έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της θα αρχίσουν σε ένα τεταμένο κλίμα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Σενάριο 2: Επίτευξη συμφωνίας η οποία θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά πόσο η ηγεσία του θα στηρίξει μια άνευ όρων συμφωνία και αν αυτή θα γίνει αποδεκτή από τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.  Η ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης μπορεί να τη θέση σε κίνδυνο, ωστόσο δεν αποκλείεται η συμφωνία να στηριχθεί από τις ψήφους των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμιού.

Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, θα απαιτηθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης ή ακόμη και νέες εκλογές.

Σενάριο 3: «Απρόθυμη» συμφωνία με τους θεσμούς,  με στόχο την αποφυγή επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία όμως θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα, προκειμένου να λάβει την έγκριση του ελληνικού λαού.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με την Deutsche Bank είναι ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος  θα αφορά εμμέσως και την ιδιότητα της χώρας ως μέλους της ζώνης του ευρώ.