Skip to main content

Σόιμπλε: Δεν βοηθούν τα συνθήματα, χρειάζεται υπευθυνότητα

Οι αιτίες των προβλημάτων στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη ή τη Γερμανία, βρίσκονται στο ότι η Ελλάδα ζούσε για πολύ καιρό υπεράνω των δυνατοτήτων της, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard και συμπλήρωσε ότι ίσως η Ευρωζώνη υπήρξε επίσης ένας πειρασμός. 

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, για να υπάρξει έξοδος από την κρίση, πρόσθεσε ότι αυτό είναι δύσκολο και πως τα συνθήματα δεν βοηθούν.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, η υπεύθυνη ηγεσία θα πρέπει να προσπαθήσει να φέρει τις προσδοκίες του πληθυσμού σε εναρμόνιση με την πραγματικότητα.

Μάλιστα σχολίασε ότι όταν διάβασε πως ειπώθηκε ότι το όχι ασήμαντο πρόβλημα του χρέους, μπορεί να λυθεί με την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων, αναρωτήθηκε εάν αυτό θα βοηθήσει να γίνουν αποδεκτές από την κοινή γνώμη οι προς έγκριση αποφάσεις. 

Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει πρόθεση από το Βερολίνο για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα, ο ανέφερε πως το θέμα έχει ρυθμιστεί εδώ και δεκαετίες και τόνισε ότι η Γερμανία στις 8 Μαΐου 1945 έχασε για πολύ καιρό την κυριαρχία της, την οποία επανέκτησε στις 3 Οκτωβρίου 1990 με τις προϋποθέσεις της Συνθήκης «2 συν 4», και ότι από τότε έχει προχωρήσει 25 χρόνια.

Εξάλλου, υποστήριξε ότι «φυσικά» δεν έχει προσβάλει Έλληνες συναδέλφους του και δεν φταίει ο ίδιος αν ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταφράζουν σωστά μια δήλωση στον Τύπο. 

Ο κ. Σόιμπλε απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν τίθεται και πάλι σε συζήτηση από την πλευρά της Αθήνας μια διαγραφή χρέους και ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πως η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, ο σεβασμός επιβάλλει να παραμείνει κανείς σε αυτό που ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό και κανείς δεν επέβαλε ποτέ κάτι που ο άλλος δεν θέλει καν.

Ως προς τη διαγραφή χρέους δήλωσε ότι όποιος συζητά αυτή τη στιγμή αυτή την εκδοχή προφανώς δεν γνωρίζει πως τα επόμενα χρόνια το θέμα χρέος θα είναι το λιγότερο πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι η Γερμανία.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι αγωνίσθηκε με τον τότε Έλληνα υπουργό Οικονομικών για μια διαγραφή χρέους και αυτό ενάντια στις μαζικές επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πετυχαίνοντας στο τέλος μια διαγραφή κατά 53%.

«Η πραγματική πρόκληση είναι η Ελλάδα να βάλει μπρος την οικονομία της», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

Πηγή: ΑΜΠΕ