Skip to main content

Η εκκρεμότητα για την α΄ κατοικία

Δεν βγήκαν τελικώς -όπως όλα δείχνουν- οι χρόνοι στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία της α’ κατοικίας, κάτι που καταδεικνύει πως το σημαντικό προαπαιτούμενο δεν εκπληρώνεται εγκαίρως. Παραμένει η εκκρεμότητα με τους θεσμούς για το αν θα συμπεριληφθούν ή όχι τα επιχειρηματικά δάνεια στο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Πάντως το νομοσχέδιο θα πρέπει απαρέγκλιτα να κατατεθεί όχι αργότερα από την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς οι τράπεζες πρέπει να στείλουν στον SSM τους νέους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του μήνα. Το νομοσχέδιο είναι κομβικό για να διαμορφωθούν οι στόχοι και των στεγαστικών δανείων. Εν τω μεταξύ, οι θεσμοί περιμένουν τη μελέτη επιπτώσεων, την οποία έχει αναλάβει να συντάξει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αρχική σκέψη ήταν να κατατεθεί η προστασία της α’ κατοικίας ως τροπολογία στο νέο ενεργειακό θεσμικό πλαίσιο, κάτι που τελικώς δεν προκρίθηκε. Κατά τα λοιπά έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές με τους θεσμούς, τόσο σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία όσο και σε ό,τι αφορά τους υπερήμερους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη για τους οποίους δεν ισχύει η υποχρεωτικότητα ένταξής τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Η πλατφόρμα αναμένεται πιλοτικά να μπορέσει να λειτουργήσει στις αρχές του Απριλίου.

Όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης πλέον περιορίζονται δραστικά οι πιθανότητες θετικής απόφασης για την Ελλάδα στο Εurogroup της Δευτέρας, που θα επέτρεπε την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, με το σημαντικότερο «αγκάθι» για τη λήψη απόφασης να παραμένει η νέα νομοθεσία που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης δεν υπήρχε τέτοια πρόοδος που θα επέτρεπε τη λήψη απόφασης την προσεχή Δευτέρα.

Σε συνέντευξή του στη «Ν» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, κυβερνητικό στέλεχος με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο της α΄ κατοικίας ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στις διαβουλεύσεις για το θέμα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εν όψει του Eurogroup όλες οι πλευρές θέλουν τη λύση και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες δεδομένης και της πίεσης του χρόνου.

naftemporiki.gr