Skip to main content

Σχέδιο δράσης για εξωστρέφεια στις εξαγωγές – Αλλαγές στη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων

Τον επανασχεδιασμό του πλαισίου χορήγησης κρατικών εγγυήσεων αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικών (ΚΥΣΟΙΠ) κατά τη συνεδρίασή του υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη. Τη συνεδρίαση απασχόλησε ακόμα η εξωστρέφεια και η προώθηση των εξαγωγών και οι δυνατότητες συνεργασίας με την Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών.

Συγκεκριμένα, το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε, τον επανασχεδιασμό του πλαισίου χορήγησης κρατικών εγγυήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, η σύνταξη σχετικής εισήγησης που να προσδιορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια χορήγησης κρατικών εγγυήσεων σε εταιρείες με εγχώρια ή/και διεθνή παρουσία.

Παράλληλα εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιάννη Σταθάκη σχετικά με το Σχέδιο Δράσης για την εξωστρέφεια και την προώθηση των εξαγωγών καθώς και τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής η οποία θα συνδράμει στο συντονισμό και την ταχύτερη υλοποίηση των διεθνών οικονομικών δράσεων της χώρας και θα διευθετεί ζητήματα που ενδεχομένως θα ανακύπτουν μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών και επαγγελματικών φορέων.

Το Σχέδιο Δράσης θα έχει ως κύριο στόχο τη διευκόλυνση της εξωστρεφούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με παρεμβάσεις όπως:

  • H δημιουργία ενός ενοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος για διευκόλυνση και ενημέρωση δυνητικών εξαγωγέων. Περιλαμβάνει την καταγραφή κάθε απαραίτητης για την εξαγωγική πολιτική πληροφορίας, την αναζήτηση και συλλογή της από εναλλακτικές πηγές και την καταχώρηση και συγκέντρωσή της σε ένα σύστημα που θα καταλήγει σε μία δυναμική, διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης.
  • H σύσταση υπηρεσίας help desk η οποία θα απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους εξαγωγείς (αναφορά προβλημάτων, ενημέρωση κ.ά.) μέσω εναλλακτικών δικτύων (τηλέφωνο, web κ.ά.).
  • Η εκπόνηση Οδηγών Επιχειρηματικότητας για τις αγορές-στόχους του εξωτερικού, μέσω των οποίων θα παρέχονται στοιχεία στους ενδιαφερόμενους με τρόπο συνεκτικό, ολοκληρωμένο και εύκολα προσβάσιμο.
  • H αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών από τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ).
  • O σχεδιασμός δράσεων για την επιμόρφωση στελεχών επιχειρήσεων για την προώθηση των εξαγωγών.

Τέλος, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής (letter of intent) της Ελλάδας στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank- AIIB), εκτιμώντας τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών για την ελληνική οικονομία.