Skip to main content

Bloomberg: Πώς το χρήμα κρατάει κοντά Ρωσία- Τουρκία

Μία νέα κόντρα ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν δοκιμάζει την εύθραυστη συμμαχία που έχει επιτρέψει έως τώρα σε Ρωσία και Τουρκία να συνεργαστούν στη Μέση Ανατολή. Αλλά, όπως επισημαίνει το Bloomberg, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οι δύο ηγέτες δεν θέλουν να δουν την κατάσταση να ξεφεύγει: οι οικονομικοί δεσμοί των δύο χωρών. Αυτοί δεν μπορούν να αγνοηθούν στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση των δύο ανδρών. 

Το 2016 όταν οι τόνοι ανέβηκαν και η Μόσχα επέβαλε σαρωτικούς περιορισμούς στο εμπόριο μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία από τουρκικά μαχητικά, η Τουρκία ήρθε αντιμέτωπη με ένα φουσκωμένο εμπορικό έλλειμμα και απώλειες θέσεων εργασίας και η Ρωσία με αύξηση του πληθωρισμού.

Αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι ακόμη πιο υψηλό, γιατί η πρόσφατη συμμαχία έχει εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς. Η Ρωσία έχει ανακτήσει το στάτους ως δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, με τον τζίρο να φτάνει τα 26 δισ. δολάρια. Το Bloomberg αποκαλύπτει σε 5 γραφήματα το πόσο σημαντικές είναι οι οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών. 

Η Τουρκία είναι έβδομη στη λίστα των εμπορικών εταίρων της Ρωσίας, αλλά η Μόσχα χτίζει ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας 20 δισ. δολαρίων για τον νότιο γείτονά της και έχει ανοίξει έναν δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου που περνάει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης η Τουρκία αγόρασε αμυντικά συστήματα αξίας 2,5 δισ. δολαρίων πέρυσι και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά και άλλων. 

Στην βιομηχανία τουρισμού, μία μεγάλη πηγή ξένου συναλλάγματος, η Τουρκία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 16% των επισκεπτών της ετησίως. Η απαγόρευση των πτήσεων που είχε επιβληθεί το 2016 είχε αποδειχθεί ισχυρότατο πλήγμα. Τότε ο Ερντογάν αναγκάστηκε να επιδιώξει επαναπροσέγγιση για να απαλύνει τον οικονομικό πόνο. 

Οι Τούρκοι αγρότες ήταν επίσης μεταξύ των μεγάλων ηττημένων της διαμάχης του 2016. Ο Πούτιν χρησιμοποίησε το εμπάργκο στις εισαγωγές τουρκικών φρούτων και λαχανικών για να βοηθήσει μεταξύ άλλων τις δικές του επιχειρήσεις να επενδύσουν στην παραγωγή τροφίμων. Οι πωλήσεις τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία έχουν έκτοτε ανακάμψει, αλλά δεν επιστρέψουν στα προ 2016 επίπεδα. 

Η Ρωσία από την πλευρά της εξαρτάται από την Τουρκία ολοένα και περισσότερα για τις εξαγωγές των σιτηρών. Η Τουρκία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού σιταριού. Καθώς οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών στην τουρκική αγορά έχουν εκτιναχθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ την τελευταία διετία, η Μόσχα είναι πιο «ευάλωτη» σε μία παρατεταμένη διαμάχη, σχολιάζει το Bloomberg. To 2016 o Eρντογάν είχε απαντήσει στο εμπάργκο του Πούτιν απαγορεύοντας την αγορά ρωσικών σιτηρών. 

Επιπλέον η Τουρκία είναι και ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου. Η Gazprom άνοιξε τον αγωγό TurkStream προκειμένου να διευρύνει ακόμη περισσότερο το μερίδιο αγοράς της στην Τουρκία και να περιορίσει την εξάρτησή της από την Ουκρανία ως ενδιάμεσου σταθμού. 

Το υψηλό εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας και η αυξανόμενη ανεργία την φέρνουν σε πολύ πιο αδύναμη θέση από τη Ρωσία. Το ποσοστό των ανέργων στη χώρα έχει σκαρφαλώσει στο 13% ενώ το 2016 ήταν στο 10%. Αντιθέτως τα τελευταία χρόνια ο Πούτιν έχει πετύχει να ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας του και να καταστήσει την οικονομία του πιο ανθεκτική σε εξωτερικές απειλές. 

naftemporiki.gr