Την ανάγκη ελάφρυνσης των οικονομικών βαρών της Ελλάδας, υπογράμμισε η συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων. Η Ζιμόνε Πέτερ συναντήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα, μεταξύ άλλων και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, η κ. Πέτερ επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι διαχείρισης των ελληνικών προβλημάτων μετά το πέρας της τετράμηνης παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος δανεισμού.
Όπως σημείωσε, «ως εκ τούτου πρέπει τώρα να συζητήσουμε για τη συνέχεια, μετά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Θεωρώ ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφές και στους πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών ότι η Ελλάδα χρειάζεται αέρα για να αναπνεύσει, ότι χρειαζόμαστε βιώσιμες επενδύσεις».
Η εκτίναξη του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο υπερβαίνει το 175% του ΑΕΠ, απαιτεί την εξέταση εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, δήλωσε η κ. Πέτερ, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν κάνει λόγο για «κούρεμα» αλλά για αναδιάρθρωση χρέους. Όπως συμπλήρωσε, «μιλήσαμε και σχετικά με το αίτημα για διεξαγωγή διάσκεψης για το χρέος.
Το θεωρώ άκρως δικαιολογημένο, καθότι υπάρχει πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και το κρατικό χρέος στην Ελλάδα αυξήθηκε παρά το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουμε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια αναδιάρθρωση. Αν θα πρόκειται για μείωση των επιτοκίων, παράταση του χρόνου αποπληρωμής ή αποπληρωμή χρέους βάσει ρήτρας ανάπτυξης».
Η συμπρόεδρος των Πρασίνων υπογράμμισε ότι χρειάζεται επειγόντως «τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», παρατηρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να βγει από το σημερινό αδιέξοδο «με τις δικές της δυνάμεις».
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για ειλικρινή διαβούλευση ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους, οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα εκ μέρους της Ευρώπης.
Η Γερμανίδα πολιτικός στάθηκε όμως και στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα. Όπως είπε, «υπάρχει εκτεταμένη φτώχεια. Αυτό είναι και ένα μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως μου κατέστη σαφές, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται από υπεροψία και αλαζονεία. (σ.σ. Αντίθετα) θέλουν να σκεφθούν σοβαρά πώς θα υπάρξει πρόοδος και σε αυτό το ζήτημα η αυστηρή πολιτική λιτότητας του παρελθόντος σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί λύση».
Πηγή: Deutsche Welle