Skip to main content

Διέλυσαν τον αρραβώνα TD Bank και First Horizon

REUTERS/Chris Helgren

Η TD είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει την First Horizon έναντι 13,4 δισ. δολαρίων.

Η καναδική Toronto-Dominion Bank ακύρωσε τη συμφωνία εξαγοράς της First Horizon, έναντι 13,4 δισ. δολαρίων την Πέμπτη, με αποτέλεσμα οι μετοχές της αμερικανικής τράπεζας να κάνουν «βουτιά»  44,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Η TD είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει την First Horizon στις αρχές του 2022. Το deal ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της και αναμενόταν να επεκτείνει την παρουσία της στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, καθώς θα της έδινε πρόσβαση σε πάνω από 400 νέα υποκαταστήματα στη χώρα και σε περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια ιδιώτες και επιχειρηματικούς πελάτες σε 12 πολιτείες.

Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση των δύο τραπεζών που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, TD Bank και First Horizon συμφώνησαν από κοινού να μην προχωρήσουν στη συγχώνευσή τους, που είχε συμφωνηθεί το 2022. Είχαν προηγηθεί μήνες αβεβαιότητας σχετικά με την έγκρισή της από τις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ είχε αυξήσει την πίεση από τους επενδυτές της TD Bank.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Καναδά ενημέρωσε την First Horizon ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει ένα «χρονοδιάγραμμα για τη λήψη ρυθμιστικών εγκρίσεων για λόγους που δεν σχετίζονται με την First Horizon», ανέφερε η δήλωση. «Επειδή υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε και εάν μπορούν να ληφθούν αυτές οι ρυθμιστικές εγκρίσεις», κατέληξαν οι δύο πλευρές στην ακύρωση της συμφωνίας.

Με βάση το συμφωνία συγχώνευσης, η TD θα καταβάλει 200 ​​εκατ. δολάρια στην First Horizon, επιπλέον της αποζημίωσης 25 εκατ. δολαρίων.

«Ενώ η σημερινή ανακοίνωση είναι ατυχής και απροσδόκητη, η First Horizon θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της First Horizon, Μπράιν Τζόρνταν. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TD, Μπάρατ Μασράνι, είπε ότι η απόφαση παρέχει «σαφήνεια στους συναδέλφους και τους μετόχους».

Η ακύρωση της συμφωνίας έρχεται σε αντιδιαστολή με την στρατηγική ανάπτυξης της TD Bank στις ΗΠΑ. Έρχεται επίσης σε μια περίοδο αναταραχών στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ που «χάνουν» καταθέσεις ενώ αντιμετωπίζουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών μετά την κατάρρευση μιας σειράς μικρότερων τραπεζικών ιδρυμάτων.