Skip to main content

ΚΕΠΕ: Η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη

Εύθραυστη παραμένει η ανάκαμψη στην παρούσα συγκυρία, λόγω της αβεβαιότητας που συνδέεται με τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της και τις πιέσεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία.

Αυτό επισημαίνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο μηνιαίο οικονομικό του δελτίο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ελληνική οικονομία, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, πέτυχε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί κατά τα επόμενα έτη, αναφέρει το ΚΕΠΕ και παραπέμπει στις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015 εκτιμάται στο 2,5% και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2016, στο 3,6%.

Το Κέντρο εκτιμά πως η τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ομαλή μελλοντική πορεία της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, καθοριστικές παραμένουν όλες οι επιμέρους στρατηγικές δράσεις που δύνανται να εξασφαλίσουν την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και μια σταθερή διαδρομή στην κατεύθυνση της διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, μια πρώτη βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση παραμένει η διαχρονική διασφάλιση των συνθηκών ομαλότητας που είναι αναγκαίες για την προώθηση των καίριων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών στη χώρα.

Μια δεύτερη, αλληλένδετη με την προηγούμενη, προϋπόθεση – κλειδί για την ευνοϊκή πορεία της οικονομίας σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα αφορά στην εξειδίκευση και ενίσχυση εκείνων των οικονομικών μεγεθών και διαστάσεων της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας που αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, αλλά και των παραγόντων που τις επηρεάζουν.

Στα μεγέθη με σημαίνουσα βαρύτητα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας συγκαταλέγονται, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, οι εξαγωγές, η ισχυροποίηση των οποίων συνδέεται και εξαρτάται από τη βελτίωση των συνθηκών αναφορικά με μια πληθώρα παραγόντων (π.χ. χρηματοδότηση, θεσμοί, συνθήκες εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης κ.ά.).

Μια από τις πιο κρίσιμες διαστάσεις, παράλληλα, της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και συνδέονται με τη στόχευση και τις προοπτικές ως προς τα καθοριστικής σημασίας μεγέθη της απασχόλησης και της ανεργίας.