Skip to main content

Ανησυχία Βερολίνου για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Την ανησυχία του Βερολίνου για το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena εξέφρασε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κάλεσε τη Ρώμη να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«ΕΚΤ και Κομισιόν θα πρέπει να ελέγξουν και να διασφαλίσουν ότι οι ιταλικές αρχές τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό αυστηρές συνθήκες, ενώ επανέλαβε ότι «μέτοχοι και πιστωτές θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα υποστούν ζημιές».

«Η τράπεζα πρέπει να καταστεί αξιόπιστη, δίχως να χρησιμοποιηθεί κρατικό χρήμα για την κάλυψη των ζημιών» κατέληξε.

Η ιταλική κυβέρνηση, μετά την αποτυχία άντλησης των απαιτούμενων ιδιωτικών κεφαλαίων, έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τη λεγόμενη «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», η οποία αποτελεί μία ήπιας μορφής κρατική παρέμβαση.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το ιταλικό δημόσιο θα συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίηση με το ποσό των 6,5 δισ. ευρώ, ενώ το εναπομείναν ποσό, το οποίο εκτιμάται σε 2 – 2,3 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί από τους θεσμικούς επενδυτές.

naftemporiki.gr