Skip to main content

Eurobank: Ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η αναπτυξιακή δυναμική το επόμενο έτος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω για τις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τη νέα έκδοση του μηνιαίου δελτίου «Regional Economics and Market Strategy Monthly» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Η μελέτη έχει τίτλο «Ευοίωνες Μακροοικονομικές Προοπτικές το 2016 για τις Οικονομίες της Περιοχής». Τη συγγραφή της έκθεσης επιμελήθηκαν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Ιωάννης Γκιώνης και Γαλάτεια Φωκά, ενώ συνδρομή είχαν και τοπικοί συνεργάτες του ομίλου στις επιμέρους χώρες (Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία, Σερβία).

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Eurobank, η ανάκαμψη των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιβεβαιώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2015 και αναμένεται να συνεχιστεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι ρυθμοί ανάπτυξης οι οποίοι καταγράφηκαν  κατά το απερχόμενο έτος ήταν από τους ισχυρότερους στην μετά Lehman Brothers εποχή και ανέδειξαν τις οικονομίες της περιοχής σε σχέση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η αναπτυξιακή δυναμική το επόμενο έτος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω για τις οικονομίες της περιοχής. Η Eurobank εκτιμά ότι η εσωτερική ζήτηση στις οικονομίες αυτές θα ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη επεκτατική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται από τις κεντρικές τράπεζες της ευρύτερης περιοχής, υποβοηθούμενη και από το υπάρχον πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς και τις σχετικά χαμηλές τιμές ενέργειας οι οποίες διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, αναφέρει η μελέτη, ελλοχεύουν κίνδυνοι από μια ενδεχόμενη έξαρση της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω των προγραμματισμένων, ή και ενδεχομένως πρόωρων, εκλογών στις χώρες αυτές, από την χαμηλότερη εισροή Ευρωπαϊκών πόρων λόγω της ολοκλήρωσης της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και τις άμεσες ή έμμεσες επιπλοκές από το προσφυγικό ζήτημα  και τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

Η  μεγάλη πιθανότητα για αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) το Δεκέμβριο εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τις αναδυόμενες αγορές συνολικά λόγω των ανησυχιών για εκροές κεφαλαίων, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Eurobank. Επιπρόσθετα, σημειώνουν ότι η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, η οποία απογοήτευσε τις προσδοκίες της αγοράς για πιο επιθετική επέκταση της νομισματικής πολιτικής, καθώς και η νέα πτώση στις τιμές πετρελαίου, επιβάρυναν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ως απόρροια των ανωτέρω και εν μέσω υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων και επεκτατικών νομισματικών πολιτικών, τα περισσότερα νομίσματα των χωρών της περιοχής παρέμειναν υπό πίεση το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Σε αυτό το περιβάλλον τα περισσότερα κυβερνητικά ομόλογα εξακολούθησαν να ευνοούνται από τη γενικότερη επεκτατική νομισματική πολιτική. Για το 2016, σημαντικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν για τις αγορές των αναδυόμενων χωρών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πιθανότητα για υψηλότερα επιτόκια από τις ΗΠΑ καθώς και οι ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο, αναμένεται να παραμείνουν στο προσκήνιο, εκτιμά η Eurobank.