Την ανάγκη η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές της να γίνει πιο ελαφριά και λιγότερο επεμβατική επεσήμανε με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.
«Βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, η οποία πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει την εντύπωση πως βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό επιτήρηση», είπε ο Μοσκοβισί στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει πως οι δραστικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατ’ απαίτηση των πιστωτών της Αθήνας αποτελούν αιτία αντεγκλήσεων και στον διάλογο για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα, ο πρώτος γύρος των οποίων έγινε χθες.
Παρά το τεράστιο χρέος της και την υψηλή ανεργία η Ελλάδα επανήλθε σε οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας εφικτό ένα «νέο στάδιο» στις σχέσεις με τη χώρα αυτή, είπε ακόμη ο Μοσκοβισί.
«Πρέπει τώρα να το εκμεταλλευθούμε αυτό και να περάσουμε σε μια επιτήρηση πολύ πιο ελαφριά από ό,τι σήμερα, με τους Έλληνες να ορίζουν την οικονομική πολιτική της χώρας τους», πρόσθεσε ο ίδιος.
Είναι πιθανή η χορήγηση μιας «προληπτικής» γραμμής πιστώσεων, που μπορεί να συμφωνηθεί με την Ελλάδα αφού ολοκληρωθεί το σημερινό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, είπε και πρόσθεσε πως τα δημοσιονομικά της χώρας θα χρειάζεται να συνοδεύονται από επιτήρηση, αν και πολύ λιγότερο αυστηρή.
«Εάν αύριο υπάρξει μια γραμμή πιστώσεων 10 δισεκ. ευρώ, είναι λογικό ότι θα συνεχιστεί η επιτήρηση αλλά όχι στα πάντα, όχι συνεχώς, απλώς για περίπου δέκα πεδία πολιτικής που είναι πολύ σημαντικά», διευκρίνισε ο Μοσκοβισί και συνέχισε: «Πλέον αντί να έχει η Ελλάδα την τρόικα παρούσα διαρκώς… θα έχει συναντήσεις δυο φορές το χρόνο».
Σημειώνεται ότι ο κ. Μοσκοβισί στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και την πρόεδρο της Fed Τζάνετ Γέλεν.
Πηγή: ΑΜΠΕ