Skip to main content

Προς νέο deal για τις τιμές του φυσικού αερίου

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Σε νέα πιο ρεαλιστική διάσταση φαίνεται να περνούν οι ελληνορωσικές σχέσεις, όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα. Κατά την πρώτη σειρά επαφών του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη στη Μόσχα, τέθηκαν όλα τα θέματα επί τάπητος, σε πιο απτή βάση, δε, αυτό του φυσικού αερίου.

Ως θετικό συμπέρασμα από τις συνομιλίες του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο υπουργός ΠΕΝ κατέγραψε το γεγονός ότι βάσει και των τελευταίων εξελίξεων ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται. Συγκυριακά το θέμα αποκτά ξεχωριστή σημασία, έπειτα από την ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ ότι το σχέδιο του αγωγού Turkish Stream αναστέλλεται -λίγους μήνες νωρίτερα, ο τότε υπουργός Ενέργειας της χώρας μας Παναγιώτης Λαφαζάνης έσπευσε, πολύ πρόωρα, να δώσει έμφαση στο εν λόγω project, θεωρώντας εύκολη υπόθεση ένα ελληνικό παρακλάδι του, «κόντρα» στον TAP, με αποτέλεσμα να εγείρει αντιδράσεις στον αμερικανικό παράγοντα.

Διπλωματικές ισορροπίες

Αυτή τη φορά ο κ. Σκουρλέτης, έχοντας συζητήσει προηγουμένως με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, για θέματα ενέργειας Εϊμος Χόχσταϊν, πήγε προετοιμασμένος στη Ρωσία, με συγκεκριμένη θεματολογία, επί του πρακτέου, αποφεύγοντας τις θεωρητικές κατασκευές και την όποια υπερβολή. Γενικές αναφορές στο μέλλον του Νέου Ευρωπαϊκού Αγωγού και ξεκάθαρο deal για τις τιμές με τις οποίες προμηθεύεται η ΔΕΠΑ φυσικό αέριο από τους Ρώσους.

Ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του Aλεξάντερ Νόβακ, με άλλους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και με ανώτατα στελέχη της Gazprom και της VEB Capital. Στη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα του Νέου Ευρωπαϊκού Αγωγού φυσικού αερίου και της τροφοδότησης της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αναγνωρίστηκε -γενικόλογα- ότι το σχέδιο έχει στρατηγική αξία για τα δύο μέρη, επιβεβαιώθηκαν ωστόσο οι τρέχουσες δυσκολίες για την εξέλιξή του, ενώ κοινή ήταν η πεποίθηση για την αναγκαιότητα διατήρησης της προοπτικής του…

Στο θέμα του φ.α., όμως, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για την Ελλάδα, οι οποίες θα συνδέονται με αυτές των ευρωπαϊκών κόμβων συναλλαγών. Από την ελληνική πλευρά εκτιμήθηκε ότι η αναθεώρηση του υφιστάμενου τύπου προμήθειας με την Gazprom και η σύνδεσή του δομικά με τις τιμές των ευρωπαϊκών κόμβων μπορεί άμεσα να εγγυηθεί την ανταγωνιστικότητα της τιμής προμήθειας της Ελλάδας.

Περαιτέρω συζητήθηκε ο μηδενισμός ή τουλάχιστον η δραστική απομείωση του οφειλόμενου ποσού στην Gazprom Export, σε εφαρμογή της ρήτρας «Take or Pay» για το έτος 2014, αλλά και η μείωση των ετήσιων συμβατικών ποσοτήτων για τα έτη 2015 και 2016, με αντίστοιχη μετακύλιση των ποσοτήτων που υπολείπονται στις συμβατικές ποσότητες της δεκαετίας 2017 – 2026.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις κρίνεται ότι εναρμονίζονται με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και μπορούν να αποβούν επωφελείς και για τις δύο πλευρές. Με λίγα λόγια, θα υπάρξει νέα συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom.

Εξέταση των εκκρεμοτήτων

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών για τα ενεργειακά ζητήματα θα συνεχιστούν μέσα και από το έργο της κοινής επιτροπής, που συστάθηκε πρόσφατα, προκειμένου να εξετάσει και εκκρεμότητες χρόνων. Το καλό κλίμα στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, όπως τονίσθηκε αρμοδίως, επισφραγίστηκε από τη συζήτηση για το «Ετος Ελληνορωσικής Φιλίας» όπως έχει οριστεί το 2016, κατά το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές εκδηλώσεις ανάδειξης της φιλίας των δύο λαών. Επίσης, ο Aλεξάντερ Νόβακ προσκάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να συμμετάσχει στην εικοστή επέτειο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, από τις 16 μέχρι τις 18 Ιουνίου 2016.