Skip to main content

Ιαπωνία: Με ρυθμό 5% αναπτύχθηκε η οικονομία το γ΄ τρίμηνο του 2020

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας ανέκαμψε το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου τρέχοντας με ρυθμό 5% σε σχέση με το προηγούμενο, ή κατά 21,4% αν η ανάπτυξη προσαρμοστεί σε ετήσια βάση, έπειτα από τρία συναπτά τρίμηνα ύφεσης στην οποία το βύθισε ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα.

Η συρρίκνωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είχε αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2019 (–1,8%), εξαιτίας της αύξησης του φόρου προστιθέμενης αξίας. Συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο (–0,6%), πριν από την ιστορική κατάρρευση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς (–8,2%, το ποσοστό αναθεωρήθηκε επί τα χείρω σήμερα,από –7,9%). Η Ιαπωνία γνώρισε φέτος την πρώτη της ύφεση μετά το 2015.

Σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg οικονομολόγοι προέβλεπαν στην πλειοψηφία τους ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, με βραδύτερο ρυθμό (+4,4%).

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ αποδόθηκε πάνω απ’ όλα στην κατανάλωση των νοικοκυριών (+4,7%), που είχε κάνει βουτιά το δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξαν οι αρχές τον Απρίλιο και τον Μάιο για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Οι εξαγωγές επίσης ανέκαμψαν θεαματικά (+7%) καθώς οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί σε άλλες χώρες χαλάρωσαν ή άρθηκαν. Ωστόσο οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν (–3,4%), κάτι ανησυχητικό για πολλούς αναλυτές και διαμορφωτές πολιτικής.

Η ανάπτυξη εκφράζονται φόβοι πως θα επιβραδυνθεί το δ΄ τρίμηνο, ενώ η επάνοδος της δραστηριότητας στα επίπεδα προ πανδημίας ενδέχεται να πάρει 3 χρόνια, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters