Skip to main content

Κλείσιμο αξιολόγησης ακόμη και χωρίς ΔΝΤ «βλέπει» ο οίκος Fitch

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, «βλέπει» ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, λόγω των θετικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της επιθυμίας των Ευρωπαίων πιστωτών να αποφύγουν μία ελληνική πολιτική κρίση κατά τη διάρκεια μιας «γεμάτης» εκλογικής χρονιάς στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η Fitch Ratings, οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών αντανακλώνται ήδη στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο, το επίπεδο της οποίας παραμένει στο CCC ή και χαμηλότερα εδώ και δύο χρόνια. Η αξιολόγηση στηρίζεται από την υπόθεση του οίκου ότι η δεύτερη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πολύ πριν τον Ιούλιο.

Ο Fitch σημειώνει ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα την άποψή του ότι το ελληνικό χρέος «δεν είναι βιώσιμο», σημειώνοντας ότι «τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου θεωρούν ότι ενδέχεται να χρειάζεται πρόσθετη ελάφρυνση για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα». Όπως σημειώνει ο οίκος, αυτό αναδεικνύει τις διαφωνίες του ΔΝΤ με κάποιους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, οι οποίοι αντιτίθενται στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αλλά θεωρούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ μαζί με τον ESM σημαντική για την αξιοπιστία του προγράμματος. Ο Fitch υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ακόμη οικονομικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Ο οίκος παρατηρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με το ΔΝΤ στο ότι χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, αλλά αντιτίθεται στη θέση του Ταμείου για προληπτική νομοθέτηση μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ωστόσο, συνεχίζει ο Fitch, η εμπλοκή δείχνει να οφείλεται περισσότερο στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών. Δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για κοινή θέση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για το ύψος των μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν αλλά δεν είναι γνωστές ακόμη οι λεπτομέρειες, όπως και η στάση που προτίθεται να κρατήσει η Αθήνα, σημειώνει ο οίκος.

Επισημαίνει δε ότι οι σχέσεις κυβέρνησης – πιστωτών έχουν μείνει σε μια σχετικά σταθερή βάση μετά τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα, οι όροι του οποίου έχουν καλυφθεί από την Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό. Ο Fitch στέκεται στο πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ για το 2016, το οποίο, όπως σημειώνει, επετεύχθη χάρη στα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα. Το ΑΕΠ, τονίζει ο οίκος, αυξήθηκε κατά 1,8% το τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτους, ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αυτή η πρόοδος, όπως εκτιμά ο οίκος, «είναι ένας λόγος που θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα ήταν προετοιμασμένοι για να προχωρήσουν με τη δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιεύσουν κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Ένας ακόμα λόγος, είναι η επιθυμία τους να αποφύγουν ελληνική πολιτική κρίση στη διάρκεια μιας «γεμάτης» εκλογικής χρονιάς στην Ευρώπη, πάντα κατά τον Fitch.

Οι οίκος υπογραμμίζει ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και η εκταμίευση των πόρων του ESM θα επιτρέψει στη χώρα να καλύψει την αποπληρωμή χρεών ύψους 6 δισ. τον Ιούλιο, περιλαμβανομένων 3,9 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Προσθέτει ότι το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης και η αποφυγή των «ακροβασιών» του πρώτου μισού του 2015, θα μειώσει τον κίνδυνο η ανάκαμψη της οικονομίας να υπονομευτεί από πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα τελευταία γεγονότα, σημειώνει ωστόσο η Fitch, τονίζουν ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει ένας παράγοντας αδυναμίας για την αξιολόγηση της χώρας, παρά τις θετικές εξελίξεις σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο.Ο οίκος επιβεβαίωσε τη βαθμολογία «CCC» τον Σεπτέμβριο και έχει προγραμματίσει την επόμενη αξιολόγηση για τις 24 Φεβρουαρίου.

naftemporiki.gr