Skip to main content

Απώλειες 1% στο Χ.Α.

Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφήνοντας στη… μέση την προσπάθεια αντίδρασης που είχε επιχειρήσει στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,01% στις 881,76 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 895,96 μονάδες και η χαμηλότερη στις 879,13. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 39,33% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 34,46 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 1,50 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Οι αγορές έχουν αρχίσει να θέτουν στο επίκεντρο της στρατηγικής τους τις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα που θα αποφασιστεί για την Ελλάδα στην μετά το μνημόνιο εποχή. Και σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ξεκαθάρισε ότι  η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή. Επομένως, πλέον οι εγχώριοι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις με την επιστροφή της τρόικας και τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την πλειονότητα των ξένων αναλυτών, ο πολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί σημαντικά τελευταία, με τις αγορές να μην ανησυχούν τόσο για το εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, αλλά με τον εάν συνεχιστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, σε μια κρίσιμη καμπή όπου η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει.

Σήμερα στο ταμπλό, ελάχιστες ήταν οι μετοχές που κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο, ακόμη και αν ενδοσυνεδριακά πρόσφεραν κάποια στήριξη στον γενικό δείκτη. Αντίθετα, σε ειδικά «βαρίδια» μετατράπηκαν οι μετοχές της Βιοχαλκο, η οποία υποχώρησε κατά 5,07%, της Ελλάκτωρ, η οποία έκλεισε στο -4% και του ΟΤΕ, που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -3,75%.

Αρνητικά ήταν τα πρόσημα για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα (-1,90%), Μυτιληναίος (-1,89%), ΜΕΤΚΑ (-1,68%), ΟΠΑΠ (-1,31%), Jumbo (-1,21%) και ΔΕΗ (-1,19%). Απώλειες και για τον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1%, την Eurobank στο -0,83%, την Πειραιώς στο -0,95%, αλλά η Εθνική έκλεισε αμετάβλητη στα 1,70 ευρώ.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,45%, «στιγματίστηκε» από το -6,09% της Σωληνουργείας Κορίνθου, το -4,94% των Ελληνικών Καλωδίων, το -2,67% της Σιδενόρ και το -2,59% της Aegean.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των  Τηλεπικοινωνιών (-3,75%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος Πετρελαίου- Αερίου  (+1,16%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 40 κινήθηκαν ανοδικά, 71 καθοδικά, ενώ η τιμή 24 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.