Skip to main content

Γιατί η Apple αγόρασε τη Shazam

Από την έντυπη έκδοση

Μετά τις εξαγορές εταιρειών σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Lattice Data) και η επαυξημένη πραγματικότητα (Vrvana), ο επόμενος στόχος της Apple ήταν η Shazam, εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που αναγνωρίζει τραγούδια, ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και audio clips. 

Τι όμως επιδιώκει ο τεχνολογικός κολοσσός με την εξαγορά της μουσικής εφαρμογής; Οι βασικές δραστηριότητες της Shazam αφορούν την αναγνώριση μουσικών αρχείων και η εταιρεία έχει καταφέρει έως τώρα περισσότερα από ένα δισ. downloads στην εφαρμογή της. Απώτερος στόχος της Apple με την εξαγορά της Shazam -επιβεβαιώνοντας τη Δευτέρα τις σχετικές φήμες- είναι να βελτιώσει τη μουσική της πλατφόρμα, αλλά και να συνδυάσει τις λειτουργίες της Shazam με τον «έξυπνο» βοηθό Siri. Σύμφωνα με το δίκτυο τεχνολογικών ειδήσεων Verge, η Apple Music εξασφαλίζει περίπου ένα εκατ. clicks την ημέρα από το Shazam.

Παρότι δεν αποκάλυψε το τίμημα που κατέβαλε, οι φήμες ανεβάζουν το ποσό εξαγοράς της Shazam στα 400 εκατ. δολάρια, αποτελώντας μια από τις ακριβότερες συμφωνίες στην ιστορία της Apple. H μεγαλύτερη έως τώρα εξαγορά στην ιστορία της Apple ήταν της Beats by Dre, το 2014, έναντι τιμήματος τριών δισ. δολαρίων.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αξία πίσω από την εξαγορά της Shazam δεν είναι η τεχνολογία της βρετανικής εταιρείας -που πιθανότατα θα μπορούσε να αναπτύξει και η ίδια η Apple-, αλλά περισσότερο τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η Shazam εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία για τους εκατομμύρια χρήστες της. Η Shazam αποτελεί ήδη μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για λειτουργικά iOS. Χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο και σε διάφορες πλατφόρμες.

Η μουσική αποτελεί σημαντικό πυλώνα στις δραστηριότητες της Apple και όχι μόνο η συνδρομητική της υπηρεσία, αλλά και το τμήμα ακουστικών Beats, ο ραδιοφωνικός σταθμός Beats 1, το κατάστημα iTunes και η τηλεοπτική εκπομπή Carpool Karaoke (ενώ φέρεται να προετοιμάζει και άλλα μουσικά τηλεοπτικά προγράμματα).

Μπορεί η Shazam να είναι ευρύτερα γνωστή για τις λειτουργίες αναγνώρισης τραγουδιών, η εφαρμογή όμως είχε και χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας (ΑR), έναν τομέα για τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ δείχνει έντονο ενδιαφέρον. 

Ο επικεφαλής της Apple έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η επαυξημένη πραγματικότητα έχει «μεγαλύτερο βάθος» απ’ ό,τι η εικονική πραγματικότητα. Η Shazam είχε εστιάσει στη διαφημιστική εκμετάλλευση της επαυξημένης πραγματικότητας, με προσφορά των δυνατοτήτων AR σε διάφορα brands.