Το Βρετανικό Συμβούλιο, το κύριο πολιτιστικό και διπλωματικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου στο εξωτερικό, πρόκειται να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας και κλείσιμο γραφείων, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του Βελγίου και των ΗΠΑ, μετά την πτώση των εισοδημάτων από τη διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα και τις εξετάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όπως αποκαλύπτει το Politico, Βρετανικό Συμβούλιο-ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στο οπλοστάσιο της βρετανικής ήπιας ισχύος- θα μειώσει την ευρωπαϊκή του παρουσία όχι μόνο κλείνοντας πλήρως το βελγικό γραφείο του, αλλά και θα προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού σε Βοσνία, Κροατία, Κοσσυφοπέδιο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία. Αντ ‘αυτού, θα υπάρχουν διαθέσιμα μόνο διαδικτυακά προγράμματα για αυτά τα μέρη.
Παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βρετανίας, χώρες όπως Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ-δεν γλίτωσαν από το κλείσιμο παρά την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων για στενή συνεργασία μετά το Brexit. Τα παραρτήματα του Βρετανικού Συμβουλίου στο Αφγανιστάν, τη Χιλή, τη Ναμίμπια, τη Σιέρα Λεόνε, το Νότιο Σουδάν και την Ουρουγουάη αναμένεται επίσης να κλείσουν.
Στο αποκορύφωμα της πανδημίας πέρυσι, έκλεισαν 44 από τα 47 σχολεία αγγλικής γλώσσας και 195 από 223 κέντρα δοκιμών σε όλο τον κόσμο.
Η Γουέντι Τσαμπερλέιν , βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για το Fife στη Σκωτία, προέτρεψε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσει τη χρηματοδότηση για το Βρετανικό Συμβούλιο για να αποτρέψει περαιτέρω ζημιές στη σχέση της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδια δαπανών της για τα επόμενα χρόνια στις 27 Οκτωβρίου.
«Αυτό είναι και πάλι μέρος του τρόπου με τον οποίο αποδεικνύουμε στους Ευρωπαίους φίλους και γείτονες ότι θέλουμε να συνεχίσουμε με μια στενή συνεργασία παρά την αποχώρησή μας από την ΕΕ», είπε.
Το Βρετανικό Συμβούλιο χρηματοδοτείται μέσω κρατικής επιχορήγησης, υπερπόντια αναπτυξιακή βοήθεια και εμπορικό εισόδημα.
Η αρχική απάντηση της κυβέρνησης στην οικονομική κρίση του ιδρύματος ήταν μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 26 εκατομμυρίων λιρών, πέραν της ετήσιας επιχορήγησης του Βρετανικού Συμβουλίου ύψους 161 εκατομμυρίων λιρών για την κάλυψη του ελλείμματος χρηματοδότησης. Αλλά αυτό αντισταθμίστηκε λίγο αργότερα με μια περικοπή 18 εκατομμυρίων λιρών στο ποσό της κρατικής βοήθειας που λαμβάνει.
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου δήλωσε πέρυσι ότι «ο κορωνοϊός είχε σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά μας. Είμαστε ευγνώμονες για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από την βρετανική κυβέρνηση και είμαστε σε εποικοδομητικές συνομιλίες με την κυβέρνηση για τον εντοπισμό μιας μακροπρόθεσμης λύσης ».
Το Βρετανικό Συμβούλιο έχει λάβει επίσης δύο εμπορικά δάνεια από το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης συνολικού ύψους 245 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, με άγνωστα επιτόκια και όρους αποπληρωμής και εξαρτώνται από μέτρα εξοικονόμησης κόστους.
Η κυβέρνηση προβλέπει τώρα ότι τα έσοδα του Βρετανικού Συμβουλίου από τις εμπορικές δραστηριότητες δεν θα ανακάμψουν τουλάχιστον μέχρι το 2023. Από τον Ιούλιο, τα έσοδα από τη διδασκαλία επέστρεφαν μόνο στο 50 % των επιπέδων πριν από την πανδημία. Τότε, το Βρετανικό Συμβούλιο ξεκίνησε μια διαβούλευση για τη μείωση της μισθοδοσίας κατά 15-20 %, η οποία θα επηρεάσει το προσωπικό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο εξωτερικό.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico