Σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου κατέληξαν η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε. Οι Βρυξέλλες και το Τόκιο «στέλνουν ισχυρό μήνυμα στον κόσμο», δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.
Οι δύο πλευρές είχαν ήδη καταλήξει στις βασικές αρχές αυτής της συμφωνίας τον Ιούλιο του 2017.
Το κείμενο που οριστικοποιήθηκε δεν λαμβάνει υπόψη το κομμάτι που σχετίζεται με το ευαίσθητο θέμα της ρύθμισης των διαφορών μεταξύ των κρατών και των επενδυτών, για το οποίο η ΕΕ δεν έχει φθάσει σε συμφωνία με την Ιαπωνία.
Η συμφωνία τώρα πρέπει να υποβληθεί στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να κάνει αναφορά σε πιθανή επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια. Το θέμα της επικύρωσης σε εθνικό επίπεδο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, τις οποίες διαπραγματεύεται η Κομισιόν εξ ονόματος των κρατών-μελών, έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην ΕΕ.
Οι διαπραγματεύσεις για τη JEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ) ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2013 εν μέσω χλιαρού ενδιαφέροντος, σε αντίθεση με τις συμφωνίες που διαπραγματεύθηκε η ΕΕ με τον Καναδά (CETA) ή με τις ΗΠΑ (TTIP/TAFTA).
Η συμφωνία, που δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τις αρχές του 2019, είναι ιδιαίτερα σημαντική: η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας, ενώ η Ιαπωνία, με 127 εκατ. κατοίκους, βρίσκεται αντίστοιχα στην έκτη θέση για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters