Skip to main content

Το παράδοξο του πετρελαίου

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Έναν μήνα μετά την άνοδό τους σε υψηλά 4,5 ετών, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ολισθαίνουν προς bear market, έχοντας καταγράψει απώλειες σχεδόν 20% από τα εφετινά υψηλά τους. Η βουτιά μάλιστα έρχεται την ώρα, που οι ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν ή και να «εξαφανίσουν» από την παγκόσμια αγορά το αργό του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ. 

Η ενεργοποίηση των ιρανικών κυρώσεων ήταν ο κύριος παράγοντας, που οδηγούσε τους αναλυτές σε εκτιμήσεις για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ, που είχε υπερβεί στις αρχές Οκτωβρίου- εν αναμονή των κυρώσεων- τα 86 δολάρια, σήμερα, που η απειλή έχει γίνει πραγματικότητα, κινούνται στα 72,77 δολάρια το βαρέλι. Όσο για τις τιμές του αμερικανικού αργού (WTI), που είχαν σπάσει το φράγμα των 76 δολαρίων, έχουν βυθιστεί στα 62,35 δολάρια το βαρέλι.   

Η αγορά είχε προεξοφλήσει τις κυρώσεις και μάλλον περίμενε ότι θα ήταν πολύ πιο σκληρές, από την τελική εκδοχή τους. Οι ΗΠΑ, που ήθελαν να αποφύγουν με κάθε τρόπο την άνοδο της τιμής της βενζίνης σε μία εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά περίοδο, έκαναν ένα βήμα πίσω και παραχώρησαν προσωρινή εξαίρεση σε οχτώ χώρες- μεταξύ των οποίων και οι 6 κορυφαίοι αγοραστές ιρανικού αργού. Αυτό περιορίζει προς το παρόν τους φόβους για στενότητα προσφοράς. 

Οι ειδικοί όμως είναι επιφυλακτικοί. Οι εξαιρέσεις είναι προσωρινές και προϋποθέτουν ότι οι αγοραστές θα περιορίσουν δραστικά τις εισαγωγές τους για να φτάσουν τελικά στο μηδενισμό τους. Όταν αυτό συμβεί θα πρέπει να καλύψουν το κενό Σαουδική Αραβία και Ρωσία. Η πρώτη- στριμωγμένη από την υπόθεση Κασόγκι- θέλει να δείξει καλό πρόσωπο και διαβεβαιώνει ότι θα κάνει το καθήκον της. Κανείς δεν αποκλείει όμως μία αιφνίδια αλλαγή στάσης από το Ριάντ. Η δεύτερη έχει επιδοθεί σε άκρως επιτυχείς ελιγμούς τα τελευταία χρόνια. Θα πράξει πρωτίστως με βάση το συμφέρον της. 

Σήμερα τα hedge funds και άλλες κερδοσκοπικές δυνάμεις ποντάρουν σε πτώση σε αναλογία μάλιστα 4 προς 1. Οι επενδυτικοί οίκο κρατούν μικρό καλάθι, τονίζοντας πως και οι χώρες, που στηρίζονται στις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών τους, θα πρέπει να πράξουν το ίδιο. Βλέπουν την τιμή να επιστρέφει στα 80 δολάρια ή και υψηλότερα έως τα τέλη του έτους και προειδοποιούν ότι το 2019 θα είναι μία χρονιά μεγάλων προκλήσεων για την αγορά. 

naftemporiki.gr