Skip to main content

Επιτάχυνση της αξιολόγησης ζητεί το Eurogroup

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup οι ομόλογοι του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη έθεσαν ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή  της τρόικας στην Ελλάδα την υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση προς τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το πρακτορείο Reuters είχε αποκαλύψει τα τρία σχέδια για την Ελλάδα που θα ετίθεντο  προς συζήτηση στο σημερινό Eurogroup.

«Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη, τότε υπάρχει η βούληση, από την πλευρά της Ευρωζώνης, να βοηθήσει» δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες.

«Αυτό θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο» υπογράμμισε.

Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα ως το τέλος Νοεμβρίου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε το θετικό αποτέλεσμα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι προβλέπεται επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη «έπειτα από έξι δύσκολα χρόνια».

«Επίσης ενημερωθήκαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε στην τρόικα ένα πακέτο επιπλέον μέτρων, ωστόσο, αν και πρόκειται για μια αξιοσημείωτη πρόοδο, πρέπει να γίνουν περισσότερα» είπε και υπογράμμισε πως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε συζήτηση που θα αφορά και τη νέα φάση που θα ακολουθήσει τη λήξη του προγράμματος, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όσον αφορά στο ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, είπε πως υπάρχει ισχυρή στήριξη για τη χορήγηση μιας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), αλλά διευκρίνισε πως είναι κάτι που θα καθοριστεί σε σχέση με τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης.

Ωστόσο ο Ντέισελμπλουμ δεν ξεκαθάρισε το ρόλο που θα έχει το  ΔΝΤ στη νέα φάση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

«Τέλος της επόμενης εβδομάδας επιστρέφει η τρόικα»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι απομένουν προς εκταμίευση για την Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τα λεγόμενα SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα).

Τέλος ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

 «Υπάρχει πίεση»

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση, κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, παραδέχτηκαν ότι υπάρχει πίεση να ολοκληρωθεί με επιτυχία ως την 8η Δεκεμβρίου.

Επίσης ανέφεραν ότι η λεγόμενη «ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» που εξετάζεται να δοθεί στην Ελλάδα μετά το τέλος του έτους, θα δίνει ένα «μαξιλάρι» βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα η χώρα θα πρέπει να ικανοποιήσει κάποιους στόχους, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει. Πρόκειται για μια «νέα σχέση» με τους δανειστές, με μειωμένη εποπτεία από τους δανειστές, ανέφεραν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» θα έρθει μετά από αυτή την ενδιάμεση περίοδο που θα διαρκέσει έξι έως 12 μήνες.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ , Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι η εμπλοκή του, αλλά και το αν θα παίξει ρόλο χρηματοδότη, βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση.